Vrouwendag 2021

Save the date! 11/11 nationale Vrouwendag in het Provinciehuis, Leuven

Datum: 14 september 2021 Categorie: Algemeen
Save the date! 11/11 nationale Vrouwendag in het Provinciehuis, Leuven

SAVE THE DATE:

11 november 2021 vanaf 10.30u

50ste nationale Vrouwendag

Leuven, Provinciehuis

Voor de 50ste keer organiseert Furia vzw op 11 november de nationale Vrouwendag. Sinds 1972 is dit een vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m. Een dag van sleutelen aan een betere en meer gelijke samenleving. Een dag om ervaringen en dromen te delen. Een dag met een grote inbreng vanuit de gaststad en de vele vrijwilligers die het programma mee vormgeven. Een dag die de bezoekers onderdompelt in een meerstemmig feminisme en laat kennismaken met tal van vrouwenorganisaties. 

Dat alles mag je ook op deze 50ste editie verwachten! Met gevestigde waarden en nieuwe stemmen blikken we terug op een halve eeuw feministisch engagement en verkennen we ideeën voor de toekomst.

Het Facebookevent kan je hier vinden.

 

We vieren wat we verwierven 

en strijden verder. 

 

Deze Vrouwendag is een organisatie van Furia in samenwerking met een lokaal platform van Leuvense vrouwen en organisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren en Stad Leuven.

Jouw vrije bijdrage is belangrijk om deze speciale Vrouwendag mee mogelijk te maken. Je kan overschrijven op BE85 0011 3642 3506 (of aan de ingang betalen).
Elke gift is welkom. Richtbedrag: 5 Euro, kleine inkomens 3 Euro, steunbijdrage vanaf 10 Euro.

Word jij vrijwillig.st.er op de Vrouwendag?

Je kan je via dit formulier aanmelden. Vrijwillig.st.ers hebben uiteraard gratis toegang tot het dagprogramma van de Vrouwendag. Binnenkort ontvang je het programmatabel en de shiftenlijst waar je jezelf dan kan inschrijven.

Programma

50ste Overzicht Programma 2021

10.30 - 12.20u. Panelgesprek: Intergenerationele gesprekken

Facebookevent

Feministen van de tweede golf en jonge feministen wisselen met elkaar uit over verschillende thema’s. Hoe zijn visies, acties en uitdagingen geëvolueerd tussen 1970 en vandaag? Per thema  nodigden we een duo uit. Marijke Colle en Rebecca van Sluijs wisselen uit over lichamelijkheid, Samira Azabar en Ida Dequeecker hebben het over solidariteit tussen feministische groepen en andere emancipatiebewegingen. Noëmi Willemen en Anja Meulenbelt verdiepen zich in de maatschappelijke betekenis van moederschap en feministische visies op reproductieve arbeid. Moderatrice Siggi Vertommen leidt de gesprekken in goede banen, in combo met MC Sarah Bekambo.

 • Marijke Colle: biologe, maakte deel uit van de Dolle Mina Gent, is ecofeministe en lid van de SAP en haar vrouwenwerking FeMiNiSmE YeAh
 • Rebecca van Sluijs: juriste en hoofdredactrice van Spijker Magazine, een gratis online magazine over gender(on)gelijkheid in België, het werk van gedreven vrijwilligers. De laatste editie TABOES is ook op papier verkrijgbaar.
 • Samira Azabar: sociologe en onderzoekster in politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Lid van BOEH! (Baas over eigen hoofd)
 • Ida Dequeecker: maakte deel uit van Dolle Mina en de fem-soc, is lid van Furia en van Baas Over Eigen Hoofd!
 • Anja Meulenbelt: Nederlands feministe, publiciste, moeder en politica. Zij schrijft nu haar 50ste boek. Enkele titels van haar hand: De schaamte voorbij, Het beroofde land, Feminisme, terug van nooit weggeweest en Brood en Rozen: over klasse en identiteit.
 • Noëmi Willemen: historica, doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen in de 20e eeuw, is assistant aan de Ecole de Sexologie et Sciences de la Famille (UCLouvain) schrijft en tekent over moederen en feminisme op @lecoeuramareebasse

Furia-lid en activiste Siggi Vertommen doet postdoctoraal onderzoek naar de politieke economie van wereldwijde vruchtbaarheidsketens aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent.

Sarah Bekambo begon als Spoken Word artiest, maar wil geen grenzen stellen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze stapte al snel in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven maar ze staat tegelijk ook stil. Stil bij wat er rondom haar gebeurt. Dit vertaalt zich in (zelf)kritische teksten.

Sarah houdt het tempo erin, gooit vragen in het publiek en neemt jullie mee doorheen deze Vrouwendag.

In samenwerking met Trill vzw

12.00 - 12.20u. Strijdmoment: voorstelling van de eisen van deze Vrouwendag

12.00 - 13.15u. Durf jij te spreken over stereotypen? 

Enkele Furia-vrijwillig.st.ers zijn volop aan het werken aan  een nieuw project: een podcast over stereotypen! We nodigen jullie graag uit om tijdens de middagpauze even binnen te wandelen en het onbespreekbare bespreekbaar te maken: betrappen we onszelf soms op stereotiep denken? Hoe gaan we daar mee om? Hoe pakken we onze eigen vooroordelen aan? Wees niet afgeschrikt: je hoeft zeker niet in een microfoon te spreken, als je dat niet wil...

13.30 - 15.00u. Wereldcafé: Seksualiteit, body positivity en body neutrality

Aan kleine tafels komen verschillende thema’s aan bod in verband met lichaam en seksualiteit, body positivity en body neutrality. Aan de hand van tekst en beeld openen we het gesprek over leeftijdsdiscriminatie, vrouwen met een handicap (bv. hoe ze als aseksueel gezien worden en de consequenties daarvan) en de link tussen racisme en fatphobia. Bezoekers kunnen aanschuiven en en bouwen samen kennis op over deze drie thema’s. 

Voorbereid door de Furia-jongeren, Persephone vzw en leden van de Leuvense vrijwilligersgroep.

13.30 - 15.00u. Inleefspel: Alleenstaande moeders

Facebookevent

In de aanloop naar de Vrouwendag in Gent vorig jaar, en nog in volle lockdown, werd heel snel duidelijk hoeveel de corona-periode heeft gevergd van elke ouder om zorg en werk gecombineerd te krijgen. Terwijl de media focuste op het klassieke plaatje van het (middenklasse)kerngezin bestaande uit tweeverdieners met kinderen, ging nauwelijks aandacht naar de vrouwen die het allemaal in hun eentje moesten klaren.

Met dit inleefspel kruipen we in de huid van alleenstaande moeders en proberen zicht te krijgen op de drempels, obstakels en onbegrip waar ze telkens weer op stoten en vooral de weerslag ervan op hun welbevinden. Tijdens de nabespreking gaan we dieper in op welke structurele, economische en psychologische dimensies een rol spelen en zal tevens voldoende ruimte zijn voor de indrukken en mogelijk confronterende gevoelens die het oproept. Al dit steeds met de autonomie en zelfbeschikking van alleenstaande moeders als ons kompas.

Gezien de opzet van het spel kunnen slechts een beperkt aantal mensen deelnemen. Tijdig inschrijven is aangewezen.

13.30 - 14.10u. & 14.20 - 15.00u. Workshop: Slam    

Facebookevent

Poëzie rechtstreeks van de bron, je hart. Slam poetry brengt geschreven woorden tot leven. We zetten engagement, woede en hoop in woorden om. We leren het brengen voor publiek, en als je dat zelf wil, kan je dat ook echt doen ‘s avonds, op het podium van de Vrouwendag. Spoken word artieste Sesa neemt je mee in de wereld van slam. Sesa, voluit Sefora Samagua, begon aan haar schrijfverhaal van het moment dat ze kon schrijven. Ze heeft twee poëziebundels uit in eigen beheer: The trilll of victory (2016) en The break free (2020). 

www.poetrybysesa.com

Sessie één 13.30 - 14.10 uur  

Sessie twee 14.20 - 15.00 uur

In samenwerking met Trill vzw.

13.30 - 14.30u. Stadswandeling

Annick Lombaert, gids bij Lots of Leuven leidt je rond in de stad en dompelt je onder in het leven van de eerste vrouwelijke studenten, de Porrekes, honderd jaar geleden.

We verzamelen in de inkomhal van het Provinciehuis. De wandeling duurt ongeveer een uur.

14.00u. Inhuldiging standbeeld van de onbekende oorlogsvrouw

Het standbeeld, ontworpen door beeldhouwster en Furia-lid Liliane Versluys, roept vrouwen op om zich actief in te zetten voor vrede. Door hun bijzondere kwetsbaarheid voor geweld in tijden van oorlog en conflict, zijn vrouwen de eerste belanghebbenden om te protesteren tegen oorlog en gebrek aan verdraagzaamheid. Er is een enorm potentieel om vrouwen te mobiliseren voor duurzame vredesopbouw.

Dit standbeeld is een initiatief van de Leuvense Vredesbeweging en werd gerealiseerd met steun van de stad Leuven en KU Leuven.  

Inschrijven vereist een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vindt oplaats op het Benedenplein- Zr. Jeanne Devosplein, net achter het station.

14.00 - 16.30u. Netwerking: Bondgenootschapstafels

Facebookevent

Gelijkekansenorganisaties en andere middenveldorganisaties willen met jullie in gesprek gaan over visies, strategieën en knelpunten bij het bouwen aan een meer gelijke en solidaire wereld. Door uitwisseling aan deze tafels bouwen we aan kennis en strategie. We projecteren de ideeën en tips op een scherm in Spoor 95.

Mogelijke gespreksonderwerpen zijn:

 • seksualiteit en body positivity
 • strijd tegen het kerngezin als norm van beleid
 • strijd tegen geweld
 • strijd voor behoud van het recht op abortus
 • antiracisme
 • stereotypen rond feminisme
 • evenwichtige verdeling betaald en onbetaald werk
 • feminisme en nieuw rechts
 • postcrisis perspectieven
 • feminisme en klimaatstrijd
 • sterke sociale zekerheid voor iedereen.

Een overzicht van tafels en organisaties vind je in Spoor 95.

15.15 - 16.45u. Keynote Tithi Bhattacharya

Prof. dr. Tithi Bhattacharya verbindt feministische theorie en actie aan belangrijke hedendaagse debatten  en bewegingen zoals het postkolonialisme, racisme, noord-zuid-verhoudingen en nieuwe sociale kwesties als gevolg van de voortschrijdende globalisering. 

Ze is uiterst goed geplaatst om de bestaande feministische theorie en analyse en dan vooral de voor de tweede feministische golf doorslaggevende analyse van reproductieve arbeid* te verrijken met de ervaringen van diverse minderheidsgroepen. (*de uitbreiding van wat als ‘arbeid’ benoemd en betaald wordt van arbeid geleverd om geld te verdienen naar arbeid als de belangrijke bijdrage die dag in dag uit en doorgaans door vrouwen geleverd wordt om te zorgen, zowel voor kinderen, zieken en ouderen, als voor de gemeenschap en buurtnetwerken en last but not least voor de ons omringende leefruimte en milieu).

Tithi Bhattacharya schreef samen met Nancy Fraser en Cinzia Arruzza  Feminisme voor de 99%, een Manifest

Terwijl Tithi Bhattacharya het wereldwijde plaatje belicht, zal feministe van het eerste uur Anja Meulenbelt aansluiten met haar kijk op vijftig jaar feministische strijd in de Lage Landen en Europa. Haar boek De Schaamte Voorbij lag op de nachtkastjes van menig jonge vrouwen net zoals het gelezen werd in werkgroepen allerhande. Ook vandaag bundelt ze al haar krachten en expertise in publicaties als het recente Brood en Rozen waar ze pleit voor een verbinding van diverse strijden. Sinds enkele jaren zet ze zich in voor de steeds groeiende groep alleenstaande moeders, onder andere via de groep Single Super Mum.

In samenwerking met / En collaboration avec / In collaboration with: Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

Taal: Engels, met vertaling naar het Nederlands

15.15 - 16.45u. Workshop: 3 sessies Ba Duan Jin

Facebookevent

Chinees-Leuvense vereniging Nihao Leuven organiseert voor ons Ba Duan Jin-bewegingssessies.

Lesgeefster Yan Zhang neemt je mee in acht dynamische oefeningen met accent op rek- en strekoefeningen, en geeft uitleg. Deze meer dan duizend jaar oude Qigong-vorm wordt ook wel omschreven als Chinese Yoga.

Sessie's: 

15.15 - 15.35 uur

15.45 - 16.05 uur

16.15 - 16.35 uur 

In samenwerking met Nihao Leuven

15.15 - 16.45u. Docu: 50 jaar feminisme in beeld

Facebookevent

Aan de hand van enkele documentaires leggen we de brug tussen de jaren 1970 en nu. In Femhistories (2019) brengen Rita Van Gool en Iwona Pom de geschiedenis van het Leuvense feminisme tot leven. Dolle Mina, het lef om luidruchtig te veranderen (Annegriet Wietsma & Atria, 2010) kijkt terug op het feminisme van de jaren 1970 in Nederland. De clips Waiting for me (madame Ghandi, 2019) en La oltra mitad (Pilu Velver, 2019) zijn feministische energie in zang en beeld. Daarna is er nabespreking met onder meer Els Flour, archivaris bij het AVG-Carhif en Furia-lid. Zij brengt beeldmateriaal mee uit de tentoonstelling Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België.

In samenwerking met Dames Draaien en het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis

16.00 - 17.00u. Stoepspel

Stoepspel door Labyrint

Labyrint is een vereniging van en door vrouwen die zich richt tot personen die zoekend zijn naar hun seksuele identiteit en wie zich identificeert als lesbisch of biseksueel, ongeacht genderidentiteit. Labyrint biedt een gevarieerd en laagdrempelig activiteitenaanbod en een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn en haar eigenwaarde kan ontdekken door middel van ontspannende en informatieve activiteiten.

Bij mooi weer op het plein voor het Provinciehuis. Bij regen in de inkomhal van het Provinciehuis.

16.00 - 16.15u. Durf jij te spreken over stereotypen? 

Enkele Furia-vrijwillig.st.ers zijn volop aan het werken aan hun nieuwste project: een podcast over stereotypen! We nodigen jullie graag uit om even binnen te wandelen en het onbespreekbare bespreekbaar te maken: betrappen we onszelf soms op stereotiep denken? Hoe gaan we daar mee om? Hoe pakken we onze eigen vooroordelen aan? Wees niet afgeschrikt: je hoeft zeker niet in een microfoon te spreken, als je dat niet wil…

17.00u Receptie 50 jaar Vrouwendag

Klink jij mee op de 50ste editie van de Vrouwendag? 

MC Sarah Bekambo geeft het woord aan Schepen voor gelijke kansen Lies Corneillie en voorzitster van Furia, Iris Verschaeve. Daarna is de vloer helemaal van jullie! 

18.30 uur Muziek: Ana Diaz

Als Brusselaar en dochter van Spaanse immigranten, groeide Ana Diaz op met a capella liederen van Galicië.

Met haar soulvolle en sensuele stem begeeft ze zich graag op de grens van jazz, pop en flamenco. De zonnige vibes van haar liedjes, gezongen in het Frans en Spaans, nemen ons mee naar het zuiden en verwarmen hart en lichaam. De intensiteit van Ana's stem slaagt erin diepe emoties over te brengen. Haar nieuwe project is een verzameling van zachte melodieën met een latin sound.

Praktisch

Waar en wanneer: 11/11/2021 vanaf 10.30u. in het Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven. 500m wandelen vanaf het Station.

Toegankelijkheid: Rolstoelgebruikers kunnen overal terecht in het Provinciehuis. 

Kinderopvang: gaat door in zaal 8-9 van 10u30 - 12u30 en 13u30 - 17u.

Jouw vrije bijdrage is belangrijk om deze speciale Vrouwendag mee mogelijk te maken. Je kan overschrijven op BE85 0011 3642 3506 (of aan de ingang betalen).
Elke gift is welkom. Richtbedrag: 5 Euro, kleine inkomens 3 Euro, steunbijdrage vanaf 10 Euro.

Hoe bereik je het provinciehuis?

 • Openbaar vervoer
  Het provinciehuis ligt op loopafstand van het trein- en busstation van Leuven. Kom je het station buiten gewandeld, ga dan naar links over het Roger Van Overstraetenplein.
 • Auto
  Rij vanop de E40 de E314 op en neem onmiddellijk afrit 15 richting Leuven centrum. Volg de weg tot aan de Leuvense ring, rij rechts op richting Tienen en Diest. Je rijdt tot voorbij de Tiense Poort. Kies bij het naderen van het provinciehuis de rechterrijstrook en rij door, richting station, tot op het einde. Sla vervolgens voorzichtig rechtsaf en rij stapvoets, met respect voor voetgangers en fietsers die hier je pad kruisen, onder de voetgangersbrug (Roger Van Overstraetenplein) tot aan de spoorweg. Draai nu naar rechts en zet je tocht verder langs de sporen, richting provinciehuis.
  Lees meer over parkeren in het provinciehuis
 • GPS gebruiken?
  Opgelet: soms herkent oudere gps-software het adres "Provincieplein" niet. Voer dan als straatnaam "Tiensevest - kruising met Justus Lipsiusstraat" in.

routebeschrijving provinciehuis micro

Over de Nationale Vrouwendag:

Herbeleef de online Vrouwendag van 2020 van Gent

De Nationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 11 november,  telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie van de Vrouwendag, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

 

FURIA OP SOCIALE MEDIA

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart