Dit was de 51ste Nationale Vrouwendag

Dit was de 51ste Nationale Vrouwendag

Datum: 12 september 2022 Categorie: Dag van het feminisme
Geschreven door 
Dit was de 51ste Nationale Vrouwendag

Weer een geweldige editie van de Vrouwendag is gepasseerd. Al sinds 1972 is de Vrouwendag een vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m. Deze 51ste editie was extra speciaal want het vierde het vijftigjarig bestaan van Furia (vroeger VOK). Het was ook een dag waarop we de feministische doelen centraal hebben kunnen zetten. Een dag om ervaringen en dromen te delen, en onderlinge solidariteit en strijd te voeden. Een dag die de bezoekers onderdompelde in een meerstemmig, divers en bruisend feminisme! 

Herontdek hieronder het programma van onze 51ste Nationale Vrouwendag!

De Vrouwendag ging dit jaar door in het cultureel centrum De Kriekelaar, te Schaarbeek. WIl je graag op de hoogte gehouden worden van onze volgende locatie? Hou onze website in de gaten en volg ons op sociale media!

 

Herbekijk hier het programma van de 51ste Nationale Vrouwendag.

Vrouwendag 2022 Overzicht programma V6 LR

Esohe Weyden was onze Master of Ceremony.

De Groene Waterman stond ook paraat om jouw boekenkast met feministische meesterwerken aan te vullen!


“WAAROM HEB JIJ (GEEN) KINDEREN?” - MUURGESPREK
Doorlopend | Expo

Deze vraag wordt vaak gesteld. Op de muur prijkt een bloemlezing van reacties verzameld door deBuren en Furia vzw in 2016. Kinderen of niet? Je hebt het soms niet in de hand. Je weet het niet altijd. Of je weet het wel, maar je partner niet. Je betreurt je beslissing misschien. Maar vooral: het ligt allemaal zo gevoelig. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Furia vinden dat het debat over kinderen, al dan niet gekozen kinderloosheid, aannames over de rol van mannen en vrouwen en de plaats van onze kleine medeburgers in de maatschappij, al te vaak ontaardt in bitse reacties heen en weer. Daarom besloten we ruimte te creëren voor een open gesprek, op basis van de brede waaier aan situaties waarin mensen zich kunnen bevinden: jullie meningen en perspectieven, jullie opties of gebrek eraan, en de vele overwegingen die hieraan ten grondslag kunnen liggen. 

Op de muur vind je een selectie aan verhalen die we toegestuurd kregen na een oproep in 2016. Lang niet alle mogelijke perspectieven en situaties komen erin aan bod. Want wat met adoptie-en pleegouders, wat met holebi-ouders? Wat als je “biologisch” kinderloos bent, maar een moederlijke of vaderlijke band hebt met de kinderen van je partner? Onze oproep heeft slechts twee weken gelopen, deze staalkaart kan dan ook niet anders dan selectief zijn. Volledigheid was niet het opzet, wel uitwisseling. En deze uitwisseling zetten we vandaag verder. 

Er is vrije ruimte, er zijn balpennenDeel gerust ook jouw ervaring! In tekst of in de vorm van een tekening.

KEYNOTE NADIA FADIL EN SARAH BRACKE - KEYNOTE
11u00 - 12u15 | Concertzaal - max 200 deelnemers

Nadia Fadil en Sarah Bracke gaan vanuit hun academische en activistische expertise in op de opmars van extreem rechts, zowel electoraal als in discours en de impact ervan op verworvenheden van sociale bewegingen in het algemeen en de vrouwenbeweging in het bijzonder.

De strijd voor meer gelijkheid en rechtvaardigheid wordt gecriminaliseerd en steeds meer onmogelijk gemaakt. Extreemrechts stapt in het vacuüm dat de gevestigde partijen hen laten door geen antwoord te bieden op de onzekerheid en angstgevoelens van tal van mensen.

Naast tal van kwetsbare groepen zoals vluchtelingen, mensen van kleur, lgbtq+, richten ze hun pijlen ook op de bewegingen die opkomen voor gelijkberechtiging en emancipatie. Elke organisatie die vandaag radicale kritiek uit op het huidige dysfunctioneel systeem loopt in de kijker en wordt geviseerd en riskeert bedreiging.

Solidariteit en verbinding tussen verschillende strijden is daarom meer dan ooit belangrijk om tegen deze manifeste en minder zichtbare dreiging in te gaan. Vanuit diverse invalshoeken, zoals gender, geaardheid, religie, cultuur, burgerschap, maar ook processen van alterisering staan Nadia Fadil en Sarah Bracke stil bij de strategieën van oud en nieuw extreemrechts om bewegingen van vrouwen, mensen van kleur, lgtbq+, klimaatactivisten, mensen met een beperking, vluchtelingen en asielzoekers, of die het moeten rooien met een inkomen net op of onder de armoedegrens, en vele anderen te viseren en beschuldigen; door hen van slachtoffer naar daders te katapulteren.

Meer concreet zullen de sprekers ingaan op de wijze waarop extreemrechts erin slaagt om sociale bewegingen tegen elkaar op te zetten, zoals bijvoorbeeld via de instrumentalisering van de strijd van de homo- en transbeweging onder het mom van een geciviliseerd westen, in een bewuste strategie van verdachtmaking van de ‘ander’ en van andere ‘barbaarse’ culturen zoals die van vluchtelingen, migranten, en vooral moslims.

Tegelijkertijd staan ze ook stil bij de uitdagingen en mogelijke drempels die verbinding van strijden en solidariteit steeds moeilijker maken. Hoe hypothekeren polarisering en druk ook solidariteit tussen bewegingen? Met wie zijn we solidair? Voor welke groepen en principes willen we de nek uitsteken? zijn slechts enkele aspecten van de voorwaardelijkheid van solidariteit die aan bod zullen komen.

Nadia Fadil is hoofddocent in het departement sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven. Ze werkt op de thema’s religie, secularisme, racialisering en postkolonialisme.

Sarah Bracke is hoogleraar in Sociology of Gender and Sexuality aan de Universiteit van Amsterdam. Ze coördineert het onderzoeksproject EnGendering Europe’s ‘Muslim Question’ dat in kaart brengt hoe kwesties van gender en seksualiteit ingezet worden in de systematische problematisering van moslims in Europa. Momenteel werkt ze aan een boek rond omvolkings-samenzweringstheorieën.

 

 

VOORSTELLING VAN DE EISEN VAN DEZE VROUWENDAG - STRIJDMOMENT
12u15 - 12u30 | Concertzaal
max 200 deelnemers

Tijdens het strijdmoment stellen Furia-leden met verschillende staat van dienst het eisenpakket van deze vrouwendag voor. Als radicale feministische denktank en actiegroep voegt Furia immers steeds de daad bij het woord. Terwijl we via opinie en debat hopen de geesten te inspireren en te bewegen kloppen we ook op de spreekwoordelijke politieke tafel met concrete eisen en interpelleren op die manier lokale, regionale en federale beleidsmakers op hun gelijke kansenbeleid.

 

 

JE MOEDER?! - PANELGESPREK
13u30 - 15u00 | Concertzaal
max 200 deelnemers

In de nieuwe gesprekkenreeks Je moeder?! gaan de Buren en Furia op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In deze eerste aflevering, die op de Vrouwendag plaatsvindt, gaan we het hebben over het worstelen met ouderschap.

Historica Noëmie Willemen doet onderzoek naar moederen in de twintigste eeuw en trapt het programma af met een gesproken column. Daarna gaat Martha Claeys (schrijver en filosoof) in gesprek met Ianthe Mosselman (auteur van Al die liefde en woede), docent sociaal werk Khalid El Hatri, journalist en schrijver Tuly Salumu en Lut Verstappen (medewerkster Kenniscentrum Gezinswetenschappen Hogeschool Odisee).

Ze praten onder meer over de worsteling met heersende stereotypen over het ouderschap en hoe die de gelijkheid tussen man en vrouw in de weg zitten. Over de moeilijke combinatie van (betaald) werk en de (onbetaalde) zorg voor je kind. En over hoe niet alleen moeders, maar ook vaders worstelen met hun ouderrol.

In samenwerking met Cultuurhuis deBuren.

PANELLEDEN:

Noëmi Willemen, historica en blogger, doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen aan de UCLouvain en illustreert kinderboeken. Ze heeft ook een slow blog met impressies van het niet zo vanzelfsprekend moederschap, ‘Le coeur à marée basse’. Je vindt haar terug op lecoeuramareebasse.blog en op haar Instagramaccount @lecoeuramareebasse.

Ianthe Mosselman studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de UvA en voltooide daarna de onderzoeksmaster Comparatieve Neerlandistiek aan de UvA en de FU in Berlijn. Haar essay ‘Het einde van de brief’ werd genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs. Sinds 2013 werkt ze bij De Balie, waar ze programma’s maakt over kunst, literatuur en cultuur. Hier interviewde ze afgelopen jaren diverse binnen- en buitenlandse schrijvers op het podium. Ook werkte ze voor de European Press Prize. In april 2022 verscheen haar debuut bij Atlas Contact, een literair essay met de naam Al die liefde en woede. Moeder worden, een memoir over haar worsteling met het moederschap.

Khalid El Hatri is docent sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en een jonge vader. Hij is oprichter en directeur van Young FENIX, een inclusief en divers-sensitief burgerinitiatief dat zich richt op het mentale welzijn van jongeren. In april 2022 startte hij vanuit Young FENIX met het project MENtors, een praatgroep waar mannen van verschillende achtergronden met elkaar in dialoog kunnen gaan over hun vaderrol en mannelijke kwetsbaarheid.

Tuly Salumu is journalist en schrijver. Daarnaast geeft ze les en werkt ze voor VRT Educatie. Haar werk verscheen in De Standaard, Het Nieuwsblad, recto:verso en MO* Magazine. Ze schrijft vooral over identiteit en colorisme in ‘regenbooggezinnen’, ouders en kinderen met een verschillende huidskleur.

Lut Verstappen is communicatie- en stafmedewerkster bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de hogeschool Odisee. Ze werkte mee aan diverse publicaties over gezin, relaties en opvoeding. Ze is ook meemoeder van twee dochters en betrokken bij diverse acties voor de erkenning van lgbtqi+-ouderschap.

MODERATRICE:

Martha Claeys is doctor in de filosofie en zoekt als schrijver en spreker naar hoe mensen zich goed tot elkaar kunnen verhouden. Ze is ervan overtuigd dat het begrijpen van emoties, zoals trots, woede of liefde, helderheid kan brengen in ethische vraagstukken. Martha is host en producer van de podcast Kluwen. Haar geschreven werk verscheen onder meer in De Standaard, Knack, De Morgen en rekto:verso. Meer over en door haar kan je vinden op marthaclaeys.com.

 

STEREOTYPEN - WORKSHOP
13u30 - 15u00 | Lokaal 34
max 50 deelnemers

Heb jij tienerkinderen? We willen naar de ouders van tieners luisteren en binnen de veilige context van de groep ervaringen uitwisselen. Wij linken dan terug naar wat onderzoek ouders kan bijleren. En willen zo een luisterend en lerend netwerk van ouders creëren.

Op onze nationale Vrouwendag horen we jullie graag uit over hoe stereotypen het leven van jullie kroost binnensluipen: bewust of onbewust? Zachtjes of keihard? Waar komen ze met die stereotiepe denkwijzen in contact? En vooral: hoe gaan jullie daar als ouders mee
om? Daarna koppelen we terug naar de academische bevindingen over de impact van en omgang met stereotypen.

KOM DAT ZINE! - WORKSHOP
13u30 - 17u00 | Lokaal 24
max 15 deelnemers

Zelf zines maken! Wordt jouw creatieve zelf ook al instant enthousiast aan de gedachte alleen? Helemaal terecht! Tijdens deze namiddagvullende workshop leert zinester Nina Nijsten je jouw eigen zine maken over een zelfgekozen feministisch thema.

Nina Nijsten tekent graag en doet dit vaak! Ze maakt tekeningen in de vorm van strips, illustraties, portretten,... en uiteraard zines. Nina heeft ook ervaring in het maken van kunst voor activistische en feministische boeken, magazines, brochures en zines. Haar publicaties en andere recente tekeningen staan op haar blog ‘drawings by nina’.

Deze workshop bestaat uit twee delen met een half uur pauze om 15u30. Inschrijven kan hier (tot 8 mensen) en aan het onthaal tot voor de start van de workshop en zolang er plaats is.

SOCIALE STRIJD IN EEN CONTEXT VAN VERRECHTSING - DEBAT
15u30 - 17u00 | Concertzaal
max 200 deelnemers

Anno 2022 is een rijke reeks organisaties actief rond thema’s die raken aan gelijkheid v/m/x, gender en feminisme, vaak vanuit een intersectioneel perspectief. Maar die bloei stuit ook op weerstand. Organisaties en activisten botsen op de beschuldiging dat ze ‘woke’ of identitair zouden zijn.

Extreemrechts heeft in een hele reeks landen de wind in de zeilen, wat zich vertaalt in kritiek op lgbtqi+, antifeminisme, racisme en antisyndicalisme. In het 50ste levensjaar van Furia willen we uitzoeken wat de situatie vandaag in België is, welke druk activisten voelen om onze emancipatiestrijd op een bepaalde wijze te voeren, welke tendensen in het buitenland ons zorgen baren. We kijken welke acties en strategieën hoopvol zijn.

Panelleden gaan in debat over knelpunten, Fatma Arikoglu leidt het debat in goede banen en zoekt samen met jullie naar inspirerende ideeën.

Naïma Charkaoui is politicologe en werkt sinds 2001 rond mensenrechten, ongelijkheid en racisme. Ze stond ruim 10 jaar aan het hoofd van het Minderhedenforum, werkte nadien in de  kinderrechtensector en is momenteel diensthoofd beleid bij 11.11.11. Ze schreef drie boeken: Racisme: over wonden en veerkracht (EPO, 2019), Het opengrenzenmanifest (EPO, 2021) en samen met Ikrame Kastit Racisme: stop de pijn (EPO, 2022).

Sarah Scheepers is coördinator van ella vzw – Kenniscentrum gender en etniciteit en Furia-lid. Daarvoor deed zij onderzoek naar discours over gelijkheid en diversiteit aan de KU Leuven. Ze  ontrafelt graag kromme en minder kromme redeneringen over verschil en ongelijkheid.

Philsan Osman (she / her) is co-auteur van Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron. Ze studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de UGent en werkt bij zowel Black History Month Belgium als online feministische tijdschrift Spijker Magazine. Philsan komt uit Somalië is aspirant-schrijfster, activist en community builder.

Marije van Huffel (zij/haar) heeft in 2020 haar Master in Gender en Diversiteit afgerond. Sindsdien werkt ze bij çavaria als projectverantwoordelijke, onder andere op een project rondom safe(r) spaces. Daarnaast is Marije ook actief als redacteur en auteur bij Spijker Magazine, een online feministisch magazine rondom gendergelijkheid in Vlaanderen en heeft ze het afgelopen jaar deelgenomen aan The Next Wave Academy van de Nederlandstalige Vrouwenraad.

Moderatrice Fatma Arikoglu heeft een master in de communicatiewetenschappen (UGent) en is sinds 2010 werkzaam binnen de feministische organisatie ella, kenniscentrum gender en etniciteit.  Daarvoor heeft ze als onderzoeksmedewerker bij de Vrouwenraad in België gewerkt rond het thema gender, asiel en opvang. Haar voornaamste werkdomeinen zijn gelijke kansen, intersectionaliteit, feminisme en antiracisme.

Hielpen mee in de voorbereiding van dit debat: ella vzw, Kif Kif vzw, #GentZonderGrenzen, Netwerk tegen armoede, çavaria, Vrouwenraad en Persephone vzw.

ALLEENSTAANDE MOEDERS - INLEEFSPEL
15u30 - 17u00 | Lokaal 34
max 20 deelnemers

In de aanloop naar de Vrouwendag in Gent in 2020, in volle lockdown, werd heel snel duidelijk hoeveel de coronaperiode heeft gevergd van elke ouder om zorg en werk gecombineerd te krijgen. Terwijl de media focuste op het klassieke plaatje van het (middenklasse) kerngezin bestaande uit tweeverdieners met kinderen, ging nauwelijks aandacht naar de vrouwen die het allemaal in hun eentje moesten klaren. Met dit inleefspel kruipen we in de huid van alleenstaande moeders (hoef je niet in het echte leven te zijn) en proberen we zicht te krijgen op de drempels, obstakels en onbegrip waar ze telkens weer op stoten en vooral de weerslag ervan op hun welbevinden. Tijdens de nabespreking gaan we dieper in op welke structurele, economische en psychologische dimensies een rol spelen en zal tevens voldoende ruimte zijn voor de indrukken en mogelijk confronterende gevoelens die het inleefspel oproept. Altijd met de autonomie en zelfbeschikking van alleenstaande moeders als ons kompas.

STANDENMARKT MET RECEPTIE EN SIGNEERSESSIE - NETWERK
17u00 - 18u30 | Foyer, Helixruimte en Expo

Tal van organisaties staan klaar om door jou (her)ontdekt te worden! Ga met hen en andere bezoekers in gesprek, vind inspiratie en verbinding met feministische organisaties van vandaag. Kom zeker ook eens langs bij de boekenstand van De Groene Waterman om je boek te laten signeren van Anja Meulenbelt, Esohe Weyden, Eva Brumagne en Riet Ory van Femma Wereldvrouwen!

Ondertussen geniet je mee van een hapje en een drankje tijdens de receptie om het 50-jarig bestaan van Furia te vieren en deze Vrouwendag af te sluiten.

In 1976 schopte Anja Meulenbelt “De schaamte voorbij” de wereld in, een autobiografisch verhaal over liefde, seks en de beginjaren van de Amsterdamse vrouwenbeweging. 51 boeken later stelt ze haar laatste twee boeken “Alle moeders werken al” (2022) en “Klassenstrijd in deze tijd” (2022) aan ons voor!

Esohe Weyden, die niet alleen de 51ste Vrouwendag in goede banen zal leiden, zal ook haar debuut “Tussentaal signeren”. De Antwerpse dichteres, studente en presentatrice kreeg onlangs nog de publieksprijs voor Nederlandse literatuur van Fintro.

Eva Brumagne en Riet Ory van Femma Wereldvrouwen stellen hun boek “Het is hier geen hotel” (2022) voor. “Het is hier geen hotel” is een leer- en doeboek voor iedereen die werk wil maken van een eerlijkere verdelingvan de zorgtaken en het huishouden thuis.

KOM DAT ZINE! TENTOONSTELLING ZINES - EXPO
17u00 - 18u30 | Expo

Kon je niet aanwezig zijn bij de workshop ‘zines voor beginnelingen’? Of ben je gewoon benieuwd naar de zines? Kom dan zeker naar de tentoonstelling! Je kan hier komen kijken naar hoe de deelnemers hun creativiteit geuit hebben rond verschillende feministische thema’s en ondertussen ook de gezelligheid van de standenmarkt meepikken.

 

Zin in meer? Word lid bij Furia! Hier kan je meer informatie vinden over wat dit inhoudt en hoe je lid kan worden. 

Lees 149844 keer Laatst aangepast op 31 augustus 2023 om 16u31

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart