Dag van het feminisme

Dag van het feminisme

Datum: 08 september 2023 Categorie: Dag van het feminisme
Geschreven door 
Dag van het feminisme

Leve(n) Buiten De Lijntjes

Op 11 november organiseerde Furia de 52ste Dag van het feminisme (voordien Nationale Vrouwendag). Sinds 1972 is dit de vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting over gelijkheid v/x/m. De Dag van het feminisme is een dag om ervaringen en dromen te delen en onderlinge solidariteit en strijd te voeden. Tussen 11u en 17u kon je je onderdompelen in een meerstemmig en bruisend feminisme in De Centrale in Gent. Het volledige programmaboekje kan je onderaan deze pagina downloaden en enkele programmaonderdelen zijn hieronder te herbekijken!

Tot in 2024?

Hieronder kan je het volledige programma van 2023 vinden. Onderaan deze pagina zijn het programmaboekje, het eisenpakket en de visietekst te downloaden. 

Zet 11 november 2024 met stip in je agenda en hou onze website, Facebook en Instagram in het oog voor meer info!

Herbekijk of herbeluister

Aftermovie

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de dag, met dank aan de studenten van het RITCS. Muziek door Dobet Gnahoré, die ook voor het avondconcert zorgde (zie onderaan deze pagina voor meer info.)

Luisterexpo Kindertwijfels

De Furiajongeren organiseerden de luisterexpo ‘Kindertwijfels’, waar je een verzameling aan getuigenissen kon terugvinden in de vorm van audiofragmenten.
Twijfel jij ook of je wel of geen kinderen wil? Of welke vorm het ouderschap voor jou zou aannemen? Dan is onze luisterexpo zeker iets voor jou. Je kan de fragmenten via deze link herbeluisteren.

Rebelse relaties

Herbekijk hier het panelgesprek!

De slaapkamer is ook politiek. Wanneer doorbreken relaties traditionele genderpatronen? Vanwaar komt het ideaal van heteroseksuele monogamie als ideaal? Waarom noemen we de ene relatie progressief en de andere conservatief? Hoe beïnvloedt de neoliberale, neokoloniale en patriarchale samenleving onze kijk op relaties? Heleen Debruyne vroeg Rahil Roodsaz de oren van het lijf over het revolutionaire potentieel van liefde, intimiteit en seksualiteit. Hoe kunnen de feministische idealen van autonomie, rechtvaardigheid en solidariteit gestalte krijgen in relaties? 

  • Heleen Debruyne maakt radio bij Klara en schrijft. De Plantrekkers is haar debuut. Samen met Anaïs Van Ervelde maakte ze de podcast en het boek Vuile Lakens over seks en lichaam: 
  • Rahil Roodsaz is verbonden aan de universiteit van Amsterdam. Met een intersectionele bril onderzoekt ze constructies van liefde en intimiteit in monogame en niet-monogame relaties in de Nederlandse samenleving. 

In samenwerking met het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

Voorstellen eisenpakket

Herbekijk hier de voorstelling van het eisenpakket: start 54:08

Furia stelde het eisenpakket met aanbevelingen voor over de thema’s die op deze Dag van het feminisme centraal staan: relatie-en samenleefvormen, wonen en kindertwijfels. Het eisenpakket kan je onderaan deze pagina downloaden.

Actiemoment

Als feministische denk- en actiegroep voegt Furia ook de daad bij het woord. Daarom eindigden we het strijdmoment met een menselijke driehoek. Deze actie kaderde in de campagne van het Groot Verzet die een vuist maakt tegen ongelijkheid en haat.

Panelgesprek Wat betekent "goed wonen"?

Herbekijk hier het panelgesprek!

Maar vooral, hoe realiseren we dat voor iedereen? We ontrafelden uitsluitingsmechanismen, deelden inspirerende voorbeelden en droomden over een gendersensitieve aanpak van wonen en woonomgeving. 

Gingen in gesprek met elkaar:

  • Soumaya Majdoub is oprichter van Women in Urbanism, wetenschappelijk adviseur bij het Belgisch Klimaatcentrum en beleidsadviseur en expert in het Hoog Comité voor Rechtvaardige Transitie. Ze doctoreert op het snijvlak van demografie, menselijke geografie, politieke economie en ecologie (VUB). Ze is columniste en auteur van het boek 'Consumeren als konijnen. De (nog steeds hardnekkige) mythe van de overbevolking'.
  • Maggi Poppe studeerde wijsbegeerte aan de UGent en werkt als beleidsmedewerker bij de Vrouwenraad. Haar expertisegebieden omvatten mensenrechten, internationaal beleid, vrede en ontwikkeling vanuit het perspectief van  gendergelijkheid. Ze werkt rond het thema recht op wonen en schreef de signalennota 'Vrouwen, gender en dakloosheid'. 
  • Joy Verstichele is coördinator van het Vlaams Huurdersplatform en auteur van “De onzichtbare wooncrisis”. Hij brengt gezichten en inzichten over de woonproblematiek samen en behartigt de belangen van mensen wiens recht op wonen wordt geschonden.
  • Chiara Nicque, bewonerscoach bij wooncoop. Wooncoop droomt van kwalitatieve en duurzame woningen voor iedereen via een radicaal nieuw coöperatief woonmodel. Als alternatief voor klassiek huren of kopen financieren ze samen met bewoner-coöperanten, externe investeerders en banken kwalitatieve woonprojecten. Hierin is elke bewoner coöperant en eigenlijk huurder bij zichzelf. Sinds 2017 realiseerden ze huisvesting voor 53 huishoudens. 314 woonplekken zijn momenteel in ontwikkeling. Hun verdere ambitie? 1000 coöperatieve woningen tegen 2040.

Wat stond er verder nog op het programma?

2023 Dagvanhetfeminisme programmatabel min

Wandeling

We stapten samen van Dampoort-station naar De Centrale. Enkele stops onderweg lichtten alvast een tipje van de sluier van de thema’s van deze Dag van het Feminisme. Stadsgids Sofie De Graeve ging voor Furia op zoek naar inspirerende verhalen met een feministische insteek. 

Boekenstand

Snuisteren in feministische boeken kon volop aan de boekenstand van De Groene Waterman. 

Catering door Simsim.Food

Vond je de catering ook zo heerlijk? Palestijnse cateraar Simsim.Food verzorgde een heerlijke lunch van glutenvrije vegan mujadara met salade & passatasaus of shoarma halal kip met fattoush, hummus en brood. Ook de hapjes tijdens het netwerkmoment namen zij voor hun rekening. Ze kozen ervoor de volledige winst van de dag te doneren aan de burgerslachtoffers in Gaza. ?

Femi Filo Café: Kindertwijfels

“En wanneer begin je aan kinderen?” ‘t Is een vraag die vrouwen tijdens familiefeesten al eens naast de kroketjes op hun bord krijgen. Toch is een kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. In een filosofisch café begeleide filosofe en Furialid Kim Bertoe (De Horizon) de aanwezigen in hun zoektocht naar gezamenlijke antwoorden op de vragen die ‘kinderwens’ oproepen.

Luisterexpo en gesprek Kussenverhalen

Vijf vragen over liefde, relaties, en/of seksualiteit. Een ‘goed’ of ‘juist’ antwoord bestaat niet. Misschien hebben we wel een beeld van hoe een ideale liefdesrelatie eruit ziet, en hoe die zou moeten voelen — of net helemaal niet? Kennen we veel mensen die zich in onze ideeën kunnen vinden, of voelen we er ons soms eenzaam bij? Laten we ons graag leiden door normen, of gaan we er liever tegenin? Het Magdalena Collectief stuurde vijf vragen over dating, seksualiteit en relaties de wereld in. De vele antwoorden die ze ontvingen, vanop verschillende intersecties, kon je beluisteren in de luisterexpo. Op het einde van de dag organiseerden zij ook een open gesprek waar we samen kunnen nadenken, twijfelen en het helemaal kwijt raken.

Het Magdalena Collectief is een jong, vierkoppig en intersectioneel feministisch dramacollectief uit Gent. De vier KASK Drama masterstudenten/alumni Maria de Cort (die/zij), Musa Mwankumi (die/zij), Abigail Gypens (zij/haar) en Madonna Lenaerts (die/hun) werkten samen aan hun bachelor- en masterproef. Hun artistieke praktijk wordt gevoed door een academische praktijk, een interesse in mythologie en hun onderliggend activistisch verlangen.

Netwerkmoment

Er is veel gezegd. Je hebt veel gehoord. Je zag misschien iemand van vroeger die je al lang niet meer zag? Of je hoorde over een organisatie en wil daar meer over weten? Of je wil nog even samen iets drinken? Of je maakt de brug naar het fantastische concert van Dobet Gnahoré deze avond in de Turbinezaal? 

We klinkten op de Dag van het feminisme en houden het even gemoedelijk. 

Blik VOoruit 

Deel jouw droom over wonen en samenleven. Het mag een heuse, radicale droom zijn. We luisteren, zetten het kunstig op papier en blikken jouw droom in. We zetten er een houdbaarheidsdatum op. Geef je blik door aan mensen en maak er samen tijdig werk van, voor de inhoud slecht wordt.

Acteur: Bert De Jonghe
Tekenaar: Amal Abdirashid Mohamed

Een productie van cirQ vzw

Deze aciviteit heeft helaas niet kunnen plaatsvinden omdat de tekenares verhinderd werd.

SuperSingleMom.be 

Mensen die alleen wonen hebben het niet makkelijk in de samenleving. Laat staan als je alleen woont met kinderen. Negentig procent van die groep is alleenstaande mama. In Nederland bestaat een besloten facebookgroep waar onder alleenstaande moeders tips en tricks uitgewisseld worden. Stap één was om ook een boek te schrijven en aandacht te vragen voor deze groep. Hoog tijd dat we hier ook iets ondernemen. We organiseren een veilige ruimte voor alleenstaande moeders om ervaringen en noden uit te wisselen, én om ideeën te verzamelen om ermee aan de slag te gaan.

Hou deze pagina en onze sociale media in de gaten voor een nieuwe datum!

Een samenwerking tussen Furia vzw en Labo vzw

LABO vzw gelooft in de kracht van burgers om de wereld kritisch in vraag te stellen en van onderop te werken aan sociale verandering. Een sterke civiele samenleving houdt in dat burgers georganiseerd zijn en tools ontwikkelen die dienen als hefboom voor verandering. LABO vzw biedt ruimte aan burgers om dat potentieel te verdiepen en samen sociale bewegingen uit te bouwen en te versterken.

Deze activiteit is uitgesteld. Heb je interesse? Houd dan zeker onze website en sociale media in de gaten!

Avondconcert Dobet Gnahoré - door De Centrale

De Ivoriaanse Grammy-winnares Dobet Gnahoré is een van Afrika's populairste en meest geliefde talenten. Dobet Gnahoré groeide op in een creatieve setting. Haar vader richtte o.a. het artistieke collectief Ki-Yi M’bock op, wat voor een boeiende voedingsbodem zorgde voor haar latere muziek, theater en fashionskills. Dobet Gnahoré maakt niet enkel indruk met haar stem, maar ook met haar expressieve dansbewegingen en kleurrijke stijl en dito présence. Een sterke onafhankelijke madam met de blik vooruit op een positieve toekomst. Haar meest recente album 'Couleur' werd in volle Coronacris opgenomen in Afrika en uitgebracht op 4 juni 21 op het Cumbancha label. Dobet Gnahoré staat voor dansbare grooves, elektronische beats, wendbare elektrische gitaarlijnen en pakkende melodieuze hooks. Haar recente muziek weerspiegelt de stedelijke energie van het hedendaags moderne Afrika en verstevigt haar positie als een van Afrika's meest spraakmakende artiesten.

Voor de fans van Fatoumata Diawara, Angelique Kidjo, Oumou Sangaré, Rokia Traoré en andere diva's van de  Afrikaanse global music scene.

Toegang

Jouw vrije bijdrage is belangrijk om deze dag mee mogelijk te maken. Schrijf over op BE85 0011 3642 3506 of betaal aan de ingang. Elke gift is welkom!
Richtbedrag: 5 euro | kleine inkomens 3 euro | steunbijdrage vanaf 10 euro. 
→ Het concert door De Centrale georganiseerd niet inbegrepen. Tickets zijn te verkrijgen via hun website.

Rolstoelgebruikers kunnen overal terecht in De Centrale, behalve op het tweede verdiep waar SuperSingleMom.be doorgaat.
 
Kinderopvang: vzw Jong, Nieuwland 62, 9000 Gent, op twee straten van De Centrale.
 
Zet 11 november dus met stip in je agenda en hou onze website, Facebook en Instagram in het oog! Tot in 2024?
 

Over de Dag van het feminisme

Herbeleef de dag van vorig jaar in Brussel

De Dag van het feminisme (vorig jaar nog Nationale Vrouwen*dag) vindt elk jaar plaats op 11 november, telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

Furia organiseert dit jaar de Dag van het feminisme in samenwerking met het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren en met de steun van Gelijke Kansen, Cultuur Gent en Stad Gent.

Lees 7478 keer Laatst aangepast op 01 maart 2024 om 16u36

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

Wil je ons helpen?

Interesse om ons team te versterken op de Vrouwendag of wil je een handje helpen? Laat het ons zeker weten door te mailen naar info@furiavzw.be!

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart