Dag van het feminisme

Dag van het feminisme

Datum: 08 september 2023 Categorie: Dag van het feminisme
Geschreven door 
Dag van het feminisme

Leve(n) Buiten De Lijntjes

Facebookevent

11 november 2023

De Centrale

Ham 72, 9000 Gent

Op 11 november organiseert Furia de 52ste Dag van het feminisme (voordien Nationale Vrouwendag). Sinds 1972 is dit de vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting over gelijkheid v/x/m. De Dag van het feminisme is een dag om ervaringen en dromen te delen en onderlinge solidariteit en strijd te voeden. Tussen 11u en 17u kan je je onderdompelen in een meerstemmig en bruisend feminisme in De Centrale in Gent.

Een voorproefje uit het programma:  

 • Panelgesprek: Rebelse relaties?? 
  Samen met Heleen Debruyne (auteur en journalist) onderzoeken Katrien De Graeve (UGent) en Rahil Roodsaz (Universiteit Amsterdam) het revolutionaire potentieel van liefde, intimiteit en seksualiteit in onze samenleving. Ze doorprikken stereotypen over wat progressief en conservatief is en zetten de krijtlijnen uit voor alternatieven die machtsongelijkheden niet langer herhalen. 
 • Femi Filo Café “Kinderwens” (De Horizon - Kim Bertoe)
  “En wanneer begin je aan kinderen?” ‘t Is een vraag die vrouwen tijdens familiefeesten al eens naast de kroketjes op hun bord krijgen. Toch is een kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. In een filosofisch café begeleidt filosofe en Furialid Kim Bertoe de aanwezigen in hun zoektocht naar gezamenlijke antwoorden op de vragen die ‘kinderwens’ oproepen. 
 • Panelgesprek: Wat betekent “goed wonen”?
  Maar vooral, hoe realiseren we dat voor iedereen? We ontrafelen uitsluitingsmechanismen, delen inspirerende voorbeelden en dromen over een gendersensitieve aanpak van wonen en woonomgeving. Aan het woord: Sophia Honggokoesoemo (LEVL) - Soumaya Majdoub (Women in Urbanism, VUB, Belgisch Klimaatcentrum) - Maggi Poppe (Vrouwenraad) - Joy Verstichele (Vlaams Huurdersplatform).
 • Artistieke activiteiten door het Magdalena Collectief en cirQ
 • Feministische boekenstand
 • Kinderanimatie
 • Receptie
 • Optreden (door De Centrale)

Toegang

Jouw vrije bijdrage is belangrijk om deze dag mee mogelijk te maken. Schrijf over op BE85 0011 3642 3506 of betaal aan de ingang. Elke gift is welkom!
Richtbedrag: 5 euro | kleine inkomens 3 euro | steunbijdrage vanaf 10 euro. 
→ Het concert door De Centrale georganiseerd niet inbegrepen. Tickets zijn binnenkort te verkrijgen via hun website.

Rolstoelgebruikers kunnen overal terecht in De Centrale.
 
Zet 11 november dus met stip in je agenda en hou onze website, Facebook en Instagram in het oog!
 

Over de Dag van het feminisme

Herbeleef de dag van vorig jaar in Brussel

De Dag van het feminisme (vorig jaar nog Nationale Vrouwen*dag) vindt elk jaar plaats op 11 november, telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

Lees 438 keer Laatst aangepast op 25 september 2023 om 11u51

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

Wil je ons helpen?

Interesse om ons team te versterken op de Vrouwendag of wil je een handje helpen? Laat het ons zeker weten door te mailen naar info@furiavzw.be!

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart