Werk en zorg

Huishoudhulpen verdienen beter!

Datum: 24 april 2024
Huishoudhulpen verdienen beter!

Huishoudhulpen verdienen beter! 

Huishoudhulpen doen schitterend en maatschappelijk belangrijk werk. Zij zorgen ervoor dat mensen hun job beter kunnen combineren met hun huishouden en dat ouderen of mensen die ziek zijn langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij staan als professionals in hun vak en mogen terecht trots zijn op hun job. 

Waarom vragen wij verandering? 

De sector van de dienstencheques bevindt zich al jaren in crisis. Huishoudhulpen verdienen te weinig en werken in zware omstandigheden. Velen verlaten de sector (vaak om medische redenen) en klanten worden op een wachtlijst gezet. Dienstenchequebedrijven rekenen steeds vaker extra kosten aan. Deze middelen komen niet bij de huishoudhulpen terecht. Dienstenchequebedrijven klagen dat ze niet rondkomen, maar de grote commerciële bedrijven maken nog steeds grote winsten. 

In een sector die voor 70% wordt gesubsidieerd met belastinggeld draagt de overheid een grote verantwoordelijkheid. Die middelen moeten worden ingezet in het belang van klanten en huishoudhulpen, voor een kwalitatieve dienstverlening en een duurzame tewerkstelling. Subsidies mogen niet worden gebruikt als een verdienmodel voor grote bedrijven en aandeelhouders. De sociale doelstellingen moeten voorrang krijgen. 

Steun jij ook de huishoudhulpen? 

Op 9 juni gaan we allemaal stemmen voor een nieuw Vlaams (Brussels/Waals) en federaal parlement. Ondersteun onze eisen aan de politici en teken mee de oproep: 

  • De lonen van de huishoudhulpen moeten structureel verhoogd worden. 
  • Dienstenchequebedrijven moeten verplicht worden om beter zorg te dragen voor de gezondheid van de huishoudhulpen. 
  • Subsidies voor dienstenchequebedrijven moeten strenger gecontroleerd worden en gekoppeld worden aan inhoudelijke en kwalitatieve voorwaarden (o.a. voldoende omkadering en vorming voor huishoudhulpen, respect voor sociale wetgeving). 
  • Als er extra kosten worden aangerekend, moeten die middelen ingezet worden om het statuut en de arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te verbeteren. 
  • Huishoudhulpen verdienen een sterkere maatschappelijke waardering. Dit vertaalt zich o.a. in een betere verloning van de huishoudhulp en een correcte en transparante prijs voor de klant. 

Onderteken mee de petitie.

Meer info (o.a. partijstandpunten over dienstencheques en onze visietekst) vind je op de website iksteunmijnhuishoudhulp.be.

Ik steun mijn huishoudhulp is een campagne van ACV Voeding en Diensten, Femma, Netwerk tegen Armoede, LEVL en Furia.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart