Vrouwendag 2021

Terugblik op de Vrouwendag 11/11/2016: Feminisme Nu Voor morgen

Datum: 09 januari 2017 Categorie: Dag van het feminisme
Geschreven door 
Terugblik op de Vrouwendag 11/11/2016: Feminisme Nu Voor morgen

De 45ste Nationale Vrouwendag, Feminisme Nu Voor morgen, vond plaats op 11 november in het Antwerpse Zuiderpershuis. Het was de eerste editie onder de vlag van Furia, zoals het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) voortaan heet. Furia organiseerde de dag in samenwerking met een platform van vrouwenorganisaties, zelforganisaties van etnisch-culturele minderheden en vakbonden.

Ook met Furia blijft de Vrouwendag dé jaarlijkse afspraak voor debat, uitwisseling en ontmoeting over feminisme en gelijkheid v/m/x in Vlaanderen.

Een korte samenvatting van een boeiende dag:

Philomena Essed (VS) over feminisme, racisme en vrouwenlichamen

Philomena Essed maakte aan de hand van beeldmateriaal duidelijk zien hoe racisme zich manifesteert in afbeeldingen van vrouwenlichamen. Ze verkende vervolgens wat we kunnen doen om de waardigheid van alle vrouwen te respecteren, zonder in seksisme of racisme te vervallen.

Philomena Essed verwerkt haar lezing voor de Vrouwendag in de nieuwe Nederlandstalige uitgave van haar boek over alledaags racisme. Furia kijkt alvast uit naar deze nieuwe editie!

Tribunaal over geweld op vrouwen

De neiging bestaat om geweld op vrouwen vooral te zien bij andere culturen, of in landen ver weg. De getuigenissen van vrouwen (v/x) over uiteenlopende geweldzaken maakten dat duidelijk dat geweld op vrouwen ook in België alomtegenwoordig is. En dat overal, ook in België, de zwakke maatschappelijke positie van vrouwen een rol speelt in dat geweld. De getuigen vertelden, gebruikten poëzie, muziek, slam... De zitting eindigde met een krachtig pleidooi voor interculturele solidariteit en de aanpak van alle vormen van geweld.

Furia heeft gemerkt dat er nood is aan opvolging van dit thema en zal in 2017 een colloqium uitwerken over de culturalisering van geweld. Dat gebeurt samen met ella vzw, GAMS en academisch expertisecentrum RHEA.

Interactief panelgesprek ‘Een kortere werkweek voor iedereen’

Een kortere werkweek, van bijvoorbeeld 30 uur, is volgens Furia een solidaire oplossing voor verschillende problemen waar vrouwen nu op individuele basis de prijs voor betalen. Bijvoorbeeld dat het huidige voltijds nauwelijks combineerbaar is met kinderen grootbrengen.

De panelleden uit de vakbonden, het feministisch middenveld, een studiedienst en de jeugdbeweging gingen met elkaar in gesprek aan de hand van videogetuigenissen van diverse vrouwen. Wat is de socio-economische positie van vrouwen in Vlaanderen? Hoe kan een kortere werkweek de levens van vrouwen en mannen verbeteren? Ook de aanwezigen konden hun stem uitbrengen.

Workshop relatie- en samenleefvormen

Een workshop over relatie- en samenleefvormen bood ruimte tot uitwisseling met mensen die niet in een kerngezin ('man, vrouw, huisje, kindje, boompje') wonen. Er bestaan - al langer dan vandaag trouwens - heel wat andere relatie- en samenleefvormen. Homo- en lesbische koppels, nieuw samengestelde of eenoudergezinnen, vrienden die samenhuizen, relaties met meer dan twee, kangoeroe-wonen. Verschillende mensen kwamen getuigen. Zij werden plenair in een vraaggesprek voorgesteld, waarna het mogelijk was om met hen uit te wisselen in kleinere groepen. De nood aan uitwisseling was groot. Andere relatie-en samenleefvormen zijn niet evident, zo bleek, vooral omdat ruimtelijke ordening, notariële documenten, bouwstijlen maar ook scholen etc. nog steeds afgestemd zijn op kerngezinnen. Furia neemt de bevindingen mee en ontwikkelt in 2017 beleidseisen.

De standenmarkt bood ruimte om meer dan 30 organisaties uit het gelijke kansenwerkveld te leren kennen en feministische literatuur te ontdekken.

De Vrouwendag werd georganiseerd door Furia in samenwerking met een platform aan organisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, deBuren, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, Stadsmakers en de provincie Antwerpen.

Nagenieten kan nog:

Lees 3693 keer Laatst aangepast op 25 november 2019 om 10u47

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart