Vrouwendag 2021

Philomena Essed centrale gast op Vrouwendag van 11/11

Datum: 11 oktober 2016 Categorie: Dag van het feminisme
Geschreven door 
Philomena Essed centrale gast op Vrouwendag van 11/11

Furia is erg blij met de komst van professor Philomena Essed naar de 45ste Vrouwendag in Antwerpen. Als hoofdspreekster zal zij dit jaar de centrale lezing geven over feminisme, racisme en vrouwenlichamen.

Met het artikel “racisme en feminisme” uit het begin van de jaren ’80 zette Philomena Essed het probleem van racisme op de vrouwenkaart. En mee door acties van andere vrouwen met kleur werd antiracisme zo onderdeel van het feministisch debat van de 20ste eeuw. De vrouwenbeweging vandaag is meer mondiaal en veelkleurig. En intersectionaliteit of hoe meerdere vormen van uitsluiting en identiteiten elkaar beïnvloeden, is belangrijk in het feministisch denken.

Helaas is er een kentering aan de gang met een verharding tegenover migranten. Racistische taal is ‘bon ton’ in het maatschappelijke debat en niet bepaald subtiel. Daarbij moeten zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen het vaker ontgelden. Openlijk racisme manifesteert zich vooral rond het lichaam van de vrouw. Hoe komt dit tot uiting? En wat kunnen we doen om de waardigheid van alle vrouwen te respecteren?

Professor Essed is opgegroeid in Suriname en Nederland en woont al vele jaren in de Verenigde Staten waar zij werkt aan de Antioch University. Een bijzondere universiteit die studenten versterkt en kennis en vaardigheden aanreikt om te strijden voor een meer rechtvaardige wereld. Professor Essed studeerde culturele antropologie en doctoreerde cum laude in de sociale wetenschappen. De rode draad in haar leven is haar strijd voor sociale rechtvaardigheid. Philomena Essed is een expert op vlak van etniciteit, gender en racisme in Europa. Zij is vooral bekend geworden door haar werk over alledaags racisme.

Lees 3845 keer Laatst aangepast op 25 november 2019 om 10u47

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart