Vrouwendagen historiek

Vrouwendag 2016 Antwerpen

Datum: 12 juni 2017 Categorie: Voorbije vrouwendagen
Vrouwendag 2016 Antwerpen

Programma

12.30 uur Deuren gaan open

13.00 uur Onthaal

* 13.30-15.00 uur LEZING door Philomena Essed: Feminisme, racisme en vrouwenlichamen (in Grote Zaal)
Met het artikel “racisme en feminisme” uit het begin van de jaren ’80 zette Philomena Essed het probleem van racisme op de vrouwenkaart. En mee door acties van andere vrouwen met kleur werd antiracisme zo onderdeel van het feministisch debat van de 20ste eeuw. De vrouwenbeweging vandaag is meer mondiaal en veelkleurig. En intersectionaliteit of hoe meerdere vormen van uitsluiting en identiteiten elkaar beïnvloeden, is belangrijk in het feministisch denken. 
Helaas is er een kentering aan de gang met een verharding tegenover migranten. Racistische taal is ‘bon ton’ in het maatschappelijke debat en niet bepaald subtiel. Daarbij moeten zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen het vaker ontgelden. Openlijk racisme manifesteert zich vooral rond het lichaam van de vrouw. Hoe komt dit tot uiting? En wat kunnen we doen om de waardigheid van alle vrouwen te respecteren?

* 13.30-15.00 uur werkwinkel rond WERK met GETUIGENISSEN en DEBAT (in Atelierzaal) 
Sinds de jaren zeventig ijvert Furia voor arbeidsduurverkorting met behoud van loon én kwalitatieve publieke zorgvoorzieningen. De laatste jaren is er meer en meer aandacht voor een kortere werkweek voor iedereen. Zo pleiten verschillende vrouwenorganisaties voor de 30-urenweek. Dit stelt vrouwen en mannen in staat om betaald en onbetaald beter te combineren zonder loon- en pensioenverlies. Collectieve arbeidsduurverkorting heeft bovendien vele andere voordelen. Volgens de Nederlandse historicus Rutger is het de oplossing voor bijna alles. Tijdens het programmaonderdeel ‘Werk’ luisteren we naar de verhalen van diverse vrouwen en verkennen we de mogelijkheden én moeilijkheden van collectieve arbeidsduurvermindering in een boeiend en actueel debat.
Debatteer mee: hoe zie jij werk? Welke plaats neemt het in en mag het innemen?

Aan dit debat nemen deel: Warda El-Kaddouri (VN-jongerenvertegenwoordigster voor de Vlaams Jeugdraad, columniste bij MO*), Miranda Ulens (federaal secretaris van het ABVV), Veerle Verleyen (adjunct algemeen secretaris voor LBC -de bediendencentrale-), Brigitte Lauwers (vormingsmedewerkster bij SERV) en Merel Terlien (projectmedewerkster Arbeid en Ondernemerschap bij ella vzw en lid van Furia). Nele Spaas modereert. 

In samenwerking met: Marianne vzw, FMDO, VIVA-SVV, Vormingplus Kempen, Persephone, ella vzw, ABVV, ACV, AIF+, De Wereld Morgen, RosaDoc

* 15.15-16.45 uur TRIBUNAAL Geweld op vrouwen: een zaak van anderen of een zaak van ons allemaal? (in Grote Zaal)
Geweld op vrouwen is wereldwijd een groot probleem, dat heel verschillende vormen aanneemt. Al te vaak blijft het verborgen en onbespreekbaar, soms haalt het alle voorpagina’s. En steeds vaker klinkt het dat geweld op vrouwen vooral elders een probleem is, ‘in de islam’ bijvoorbeeld. Maar is dat wel zo, of is de strijd tegen geweld net een strijd die vrouwen wereldwijd voeren, en waarin we solidair willen zijn met elkaar? We vergelijken hoe er over geweld op vrouwen wordt gesproken, met speciale aandacht voor wat daarbij uit beeld verdwijnt en wat net wel uitgebreid in beeld komt. 

Met optredens van Lady Angelina en het duo Deborah Ostrega en Ernst Löw. Regie in samenwerking met Dahlia Pessemiers.

In samenwerking met: Merhaba vzw, Ella vzw, GAMS, WSVO, Rhea, Persephone, RosaDoc, Amnesty International, vzw Zijn

*15.15-16.45 uur WORKSHOP Relatie- en samenleefvormen: manieren van liefhebben, opvoeden en samenleven. (in Atelierzaal)
Wie ‘gezin’ zegt, denkt vaak automatisch aan 'man, vrouw, huisje, kindje, boompje'. En dat terwijl er - al langer dan vandaag trouwens - heel wat andere relatie- en samenleefvormen bestaan. Homo- en lesbische koppels, nieuw samengestelde of eenoudergezinnen, vrienden die samenhuizen, relaties met meer dan twee. In een panelgesprek wisselen we ervaringen uit, ontdekken we mogelijkheden en brengen drempels in kaart. Nadien praten we verder in kleine groepen over de diverse vormen van samenleven.

In samenwerking met: Atthis, Het Roze Huis, FMDO, Mama Bolingo en De Mens.nu.

*17.00-18.30 uur SLOTMOMENT: Tien bekende en minder bekende vrouwen geven op verschillende manieren aan wat feminisme voor hen betekent.
Het ‘f-woord' ... altijd weer verrassend wat er gebeurt als het valt. Wekt het herkenning, kritiek, enthousiasme of aarzeling op? In elk geval is 'feminisme' vaak het startschot voor geanimeerde gesprekken. Een keur genodigden toont, tekent, speelt en vertelt in het slotprogramma van deze Vrouwendag wat feminisme met hen doet. Met onder meer hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies Philomena Essed, genderdeskundige Anaïs Van Ertvelde, auteur Heleen Debruyne, Change Agent Kirsten van der Hul, feministisch activiste Samira Azabar, eMANcipator Jens van Tricht, theatermaakster Jessa Wildemeersch, senator Petra De Sutter én Furia over Furia.  Illustrator Shamisa Debroey voorziet dit slotmoment van visueel commentaar.

In samenwerking met: deBuren

Praktisch

Iedereen, m,v, x, is van harte welkom op 11 november in het Zuiderpershuis in Antwerpen van 13 u tot 19 u
Inkom: 5 euro (3 euro voor werkzoekenden, studenten en kleine inkomens), kinderen gratis. Er is kinderopvang voorzien voor kinderen van 3 tot 12 jaar in de Polyvalente Zaal op de 1ste verdieping.

Wegbeschrijving

Het Zuiderpershuis bevindt zich op de Gedempte Zuiderdokken, op de hoek van de Waalsekaai en de Timmerwerfstraat. Dat is op wandelafstand van de Groenplaats en het historisch centrum.

Het is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer:
- vanuit Antwerpen Centraal met bus 1 richting Hemiksem / tram 12 richting Bolivarplaats (halte Montigny) of met bus 34 richting Zuid (halte Scheldestraat).
- vanuit Antwerpen Berchem met bus 30 richting Zuid (halte Waterpoort)
- vanuit Antwerpen-Zuid met tram 4 en bus 180-183 / 291 / 295 richting centrum (halte Museum).

Voor het Zuiderpershuis is er ruimschoots parkeergelegenheid, dat ten dele gratis is. Meer gratis parkeergelegenheid op de Scheldekaaien.
Meer info: T 02 229 38 73 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Vrouwendag?

Sinds 1972 doet de Vrouwendag elk jaar een andere stad aan, zodat telkens een nieuwe groep de kans krijgt om het programma vorm te geven. Furia ondersteunt dat lokale platform inhoudelijk en praktisch. Ook de gaststad en de respectieve provincie dragen hun steentje bij.

Het eindresultaat na een klein jaar regelmatig samenkomen en overleggen is een feministisch evenement om u tegen te zeggen. Vaak (maar niet altijd) wordt er rond één thema gewerkt, met workshops, een debat, lezing, concert… Op de standenmarkt stellen een heleboel organisaties hun werking voor. Tussendoor kun je uitblazen en bijpraten of kennismaken onder het genot van een hapje en een drankje. Natuurlijk is er ook kinderopvang.

Op de Vrouwendag is iedereen welkom, vrouw, man, x… Je houdt er de vinger aan de pols van het feministische debat en Furia formuleert er ook telkens eisen aan het beleid.
Dit jaar is de Vrouwendag een initiatief van Furia (vroeger Vrouwen Overleg Komitee), in samenwerking met een Antwerps platform van vrouwen- en andere middenveldorganisaties.

Zin om de Vrouwendag naar jouw stad te halen? Leuk! Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorbije vrouwendagen

FURIA OP SOCIALE MEDIA

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart