Vrij Spel Kinderen Kiezen Wel

‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’

Datum: 24 januari 2014 Categorie: Vrij Spel Kinderen Kiezen Wel
‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’

Het platform ‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’ bepleit de keuzevrijheid van kinderen en wil mensen doen nadenken over genderstereotypen. Het platform onderneemt actie tegen de opdeling in meisjes- en jongensspeelgoed en wil dat kinderen vrij zijn om zelf te kiezen met welk speelgoed ze spelen.

Spelen is voor kinderen een manier om zichzelf te ontwikkelen, om zichzelf en de wereld beter te begrijpen en om zichzelf te uiten. Door met verschillende soorten speelgoed te spelen, ontwikkelen kinderen diverse vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat elk kind, meisje of jongen, toegang krijgt tot verschillende types speelgoed.

Helaas wordt speelgoed wordt nog steeds opgedeeld in meisjes- en jongensspeelgoed. Stap een winkel binnen of blader door een folder en je zult zien: bepaald speelgoed wordt aangeprezen voor jongens en ander voor meisjes. Het lijkt wel alsof jongens en meisjes in twee aparte werelden leven. Zo worden kinderen in hokjes geduwd, kunnen ze niet volledig vrij kiezen waarmee ze spelen en kunnen ze zich dus niet ten volle ontplooien.

Het platform ‘Vrij Spel, kinderen kiezen wel’ is intussen meerdere jaren actief en ontplooide verschillende acties en initiatieven, mét succes. Zo werden door inspanningen van het platform eind 2015 de categorieën meisjes- en jongensspeelgoed afgeschaft in de wedstrijd 'Speelgoed van het jaar'. Eerder maakte een petitie van het platform het ongenoegen van consumenten over genderstereotiep speelgoed zichtbaar en lanceerde ‘Vrij spel, kinderen kiezen wel’ een label voor goede praktijken dat winkels die speelgoed niet genderstereotiep aanbieden in de kijker zet. In 2016 ontwikkelde het platform een speelgoedkoffer met methodieken om een breed publiek aan het denken te zetten en een gesprek op gang ter brengen over stereotypering en de impact daarvan op zowel individuele levens als de organisatie van de samenleving.

'Vrij spel, kinderen kiezen wel' is een actieplatform van Furia, VIVA-SVV, Femma, ella vzw, Vrouwenraad, RoSa,  çavaria en de Gezinsbond.

Neem zeker eens een kijkje op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/VrijSpelKinderenKiezenWel/

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart