Je moeder?!

Je moeder?! | Afl. 2 Wij alleen

Datum: 17 januari 2023 Categorie: Je Moeder?!
© Noëmi Willemen © Noëmi Willemen

In de gesprekkenreeks Je moeder?! gaan deBuren en Furia op zoek naar wat het betekent om een ouder te zijn in een neoliberale wereld in tijden van klimaatcrisis, discriminatie, polarisering en politieke instabiliteit. Zonder de rijkdom en veelkleurigheid van het ouderschap en het moederen uit het oog te verliezen, schromen we niet om stil te staan waar het schuurt. In de eerste aflevering, die te zien was op de 51ste Nationale Vrouwendag, hadden we het over het worstelen met ouderschap. De tweede aflevering Wij Alleen gaat over alleenstaande ouders en was onderdeel van het Festival Van De Gelijkheid. Op deze pagina kan je die aflevering voor een deel opnieuw beluisteren!

Alleenstaand ouderschap. Soms een bewuste keuze, soms niet. In Vlaanderen is één op de vijf gezinnen een éénoudergezin, in Nederland is dat één op de vier. In zowel Vlaanderen als Nederland gaat het in 80 procent van de eenoudergezinnen over alleenstaande moeders. In Vlaanderen leeft 40 procent van de eenoudergezinnen op of onder de armoedegrens, in Nederland is dat zelfs een schrikbarende 80 procent. Historica Noëmi Willemen doet onderzoek naar moederen in de twintigste eeuw en trapt het programma af met een gesproken column. Vervolgens presenteert Furia een inleefspel over alleenstaand ouderschap. Daarna gaat Bieke Purnelle (co-directeur RoSa) in gesprek met Eva Yoo Ri Brussaard (oprichter Single SuperMom), kinderwenscoach Sara Coster en Marijke Pinoy (actrice, regisseur en docente aan het KASK Gent) over verschillende vormen van alleenstaand ouderschap, over uitdagingen, problemen, stereotypering en discriminatie, maar vooral ook over de vraag hoe we een samenleving kunnen creëren waar alleenstaande ouders willen wonen in plaats van moeten wonen.

Herbeluister via deze link. Noëmi Willemens column kan je hier lezen.

Lukt het niet om de aflevering te herbeluisteren? Laat het dan even weten met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herbekijk en ontdek de andere afleveringen

Aflevering 1 Worstelen met ouderschap

Aflevering 3 Crisis in de kinderopvang 

Aflevering 4 Eerlijk zullen we alles verdelen 

Of herbeluister alle aflevering direct via SoundCloud dankzij deBuren!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart