Assez is Genoeg

Ondermaatse vrouwenpensioenen: hindernissenparcours symboliseert vele horden in loopbanen van vrouwen

Datum: 06 maart 2019 Categorie: Assez is Genoeg
Ondermaatse vrouwenpensioenen: hindernissenparcours symboliseert vele horden in loopbanen van vrouwen

Furia zet samen met Assez is Genoeg op Internationale Vrouwendag een hindernissenparours op in Antwerpen. Het hindernissenparcours symboliseert de vele horden in de loopbanen van vrouwen: deeltijds werk (44% vrouwen tegenover 11% mannen), loonkloof (20%)... Daar bovenop komen de pensioenhervormingen van de regering die de voorwaarden nog strenger maakten. In het bijzonder wie een onderbroken loopbaan heeft, wordt geraakt. Dat zijn niet alleen, maar wel vooral vrouwen.

Niet zomaar een keuze

Eén vierde van de deeltijds werkenden vindt geen voltijds werk. Onvrijwillig deeltijds werk is courant in sectoren zoals de retail en schoonmaak. Werkgevers wilen kunnen spelen met flexibele roosters. De wachtlijsen in de kinderopvang, voor mensen met een beperking en bejaarden raken maar niet opgelost. Klassieke rolpatronen in combinatie met een hardnekkige loonkloof maken dat het vooral vrouwen zijn die hun betaalde arbeid terugschroeven om die zorg op te nemen. 

Ondermaatse pensioenen

Aan het eind van een een loopbaan waarin vrouwen voortdurend jongleren met betaald werk en onbetaalde zorg krijgen ze de rekening gepresenteerd. Eén op drie vrouwen moet het rooien met een pensioen van minder dan 750 euro. Maar één op vijf mannen zit in hetzelfde schuitje. Gemiddeld hebben gepensioneerde vrouwen 1/3 minder pensioen. Hun pensioen bedraagt gemiddeld 810 euro. 

Praktisch

Het hindernissenparcours van Assez is Genoeg wordt opgesteld tussen 16 en 17 uur op het theaterplein in Antwerpen. 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart