Assez is Genoeg

Assez is Genoeg

Datum: 24 januari 2014 Categorie: Assez is Genoeg
Assez is Genoeg

Het Feministisch sociaal-economisch platform ontstond op 8 maart 2012. Het trok toen aan de alarmbel over de besparingsmaatregelen van de regering en eiste dat de impact op vrouwen becijferd werd:

  • Gendermainstreaming blijft dode letter

In 2007 werd de wet op de gendermainstreaming goedgekeurd. Die wet bepaalt dat alle beleid getoetst moet worden op specifieke effecten op vrouwen en mannen, maar blijft voorlopig dode letter. En dat ondanks het voornemen van het regeerakkoord om beter rekening te houden met de genderdimensie op de arbeidsmarkt”, oog te hebben voor “de verschillende situaties van vrouwen en mannen in het kader van socio-economisch hervormingen” en bijzondere aandacht te hebben voor “de verzoening van werk en familieleven”.

  • Besparingsmaatregelen verzwakken de sociaal-economische positie van vrouwen

Intussen blijkt dat de doorgevoerde sociaal-economische hervormingen de bestaansonzekerheid van vrouwen nog verder vergroten. Al wie een onderbroken loopbaan heeft, wordt hard geraakt. En dat zijn vooral, maar niet alleen, vrouwen.
Het optrekken van het aantal loopbaanjaren voor een pensioen, het beperken van de verhoging van het minimumpensioen tot wie een 45-jarige loopbaan heeft, het afschaffen van de uitkering en gelijkstelling voor tijdskrediet zonder motief, de annualisering van de arbeidstijd, de plannen voor een loopbaanrekening, de vermindering van de inkomensgarantie-uitkering bij onvrijwillig deeltijds werk… verzwakken de sociaal-economische positie van vrouwen.

  • Actieplatform

Het Feministisch sociaal-economisch platform vindt het onaanvaardbaar dat sociale rechten worden afgebouwd en eist een beleid dat inzet op gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

De leden van het platform zijn: ABVV/FGTB, ACRF Femmes en milieu rural, ACV/CSC, Centre Féminin d’Education Permanente, Comité de Liaison des Femmes, Conseil des femmes francophones de Belgique, CVFE, Ella, Femma, Femmes et Santé, Flora, Vrouwenstemmen, GAMS, Garance, La Voix des Femmes, Le Monde selon les Femmes, Les Femmes Prévoyantes Socialistes, Synergie Wallonie pour l’égalité entre les Femmes et les Hommes, Université des Femmes, Vrouwenraad, Vie Féminine, VIVA-SVV, Furia, Wereldvrouwenmars/ Marche Mondiale des Femmes.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

FURIA OP FACEBOOK

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart