Zorgen voor morgen?!

 

De Nationale Vrouwendag, op 11/11/2020 te gast in Gent, is sinds 1972 de vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m en meerstemmig feminisme.

Het belang van zorgarbeid (‘reproductieve arbeid’) stond vorig jaar al hoog op de agenda van de jaarlijkse Vrouwendag. Dit jaar maakt de coronacrisis extra zichtbaar hoe cruciaal en waardevol dat werk is. Meer aandacht daarvoor mag geen zorg van morgen zijn. We moeten NU werk maken van de zorg van morgen. NU beginnen zorgen voor morgen.

Reproductieve arbeid is levensnoodzakelijk. Het gaat om alle emotionele, koesterende en zorgende arbeid die nodig is voor ons welzijn en onze gezondheid. Toch krijgt het zelden dezelfde waardering, verloning of omkadering als ‘productieve arbeid’: veel van die zorg wordt weinig of niet betaald. Zowel thuis als professioneel is dit werk nog steeds in sterke mate een vrouwenzaak - dat blijkt weer eens in tijden van corona. En ook hier vind je tal van ongelijkheden, bijvoorbeeld de oververtegenwoordiging van kortgeschoolde vrouwen en vrouwen van kleur in de meest precaire zorgjobs.

Deze Vrouwendag gaat over het belang van een zorgzame en gelijke samenleving, een samenleving die zorg voor mensen, voor het leefmilieu en voor toekomstige generaties centraal stelt.

Deze Vrouwendag is een organisatie van Furia in samenwerking met een lokaal platform van Gentse vrouwen en organisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren en Stad Gent.

Een greep uit het programma

In de voormiddag gaat centrale spreekster Ingrid Robeyns, (Universiteit Utrecht) dieper in op het belang van reproductieve arbeid, de impact van covid-19 en hoe zorgarbeid een prominentere plaats kan krijgen in onze economie en samenleving.

Professor Robeyns doctoreerde bij de beroemde ongelijkheidseconoom Amartya Sen rond genderongelijkheid. Ze werkt reeds geruime tijd rond de vraag waartoe onze economie dient, wat het doel ervan moet zijn, en vooral het belang van duurzaamheid en rechtvaardigheid hierin.

Na het plenair moment met inspiratie voor verandering en actie kan je in de namiddag deelnemen aan werkwinkels, lezingen en andere activiteiten over: 

  • de leefwereld van alleenstaande moeders
  • de wereldwijde zorgketting: wie zorgt voor wie, en onder welke omstandigheden?
  • feminisme en antiracisme
  • sekswerk
  • ecofeminisme

Artistiek wordt het genieten van Manou Gallo, die om 20u het avondprogramma in De Centrale verzorgt. Ook Girls go BOOM & Girls go CLICK zijn van de partij.

De Vrouwendag praktisch en corona-proof

Waar en wanneer: 11/11/2020 vanaf 10u30 in De Centrale in Gent.

Door de corona-maatregelen moeten we het aantal aanwezigen in De Centrale beperken. Daarom richtten we elders in Gent enkele ontmoetingsplekken in voor wie in kleine groep een stuk van het programma  wil volgen.

Bovendien komt de Vrouwendag dit jaar ook naar je toe: je kan het programma digitaal volgen!

In de loop van september en oktober zal je hier alle informatie over het programma vinden, de opties om deel te nemen en hoe je je inschrijft.

Jouw vrije bijdrage is belangrijk om deze speciale Vrouwendag mee mogelijk te maken. Je kan overschrijven op BE85 0011 3642 3506 (of aan de ingang betalen).
Elke gift is welkom. Richtbedrag: 5 Euro, kleine inkomens 3 Euro, steunbijdrage vanaf 10 Euro.

Over de Nationale Vrouwendag:

Herbeleef de Vrouwendag van 2019 in Antwerpen

De Nationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 11 november,  telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie van de Vrouwendag, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

Wil je ons helpen?

Interesse om ons team te versterken op de Vrouwendag of wil je een handje helpen? Laat het ons zeker weten door te mailen naar furia.spiessens@amazone.be!