Abortion Right
Furia

Furia

Op 11/11/2021 organiseert Furia vzw (vroeger Vrouwen Overleg Komitee) voor de 50ste keer de ‘Nationale Vrouwendag’ in samenwerking met de stad Leuven. 

Met op de agenda van deze feesteditie zowel debat en uitwisseling als herdenking, ontmoeting en feest. Zoals steeds kreeg het programma vorm in samenwerking met een lokaal platform. We blikken terug op de voorbije 50 jaar feminisme en verkennen feministische ideeën voor de toekomst. 

 

Op 11 november verbinden we de feministische idealen van toen met de strijd voor maatschappelijke verandering die vandaag op vele fronten wordt verdergezet” licht Meryem Kanmaz, woordvoerder van Furia toe. ‘We doen dat in dialoog en uitwisseling met feministen van het eerste uur en jonge vrouwen die zich vandaag inzetten voor de feministische strijd”. 

In 1972 ging de eerste nationale vrouwendag door in de Passage 44 in Brussel. De opkomst voor het eenmalig bedoelde evenement was onverwacht groot. Boegbeelden van het jonge feminisme ‘van de tweede golf’, zoals Simone De Beauvoir en Germaine Greer inspireerden de bijna 10.000 vrouwen die zich verzamelden rond het motto “het persoonlijke is politiek”.

50 jaar later heeft de vrouwenbeweging heel wat verwezenlijkt. Toch is de strijd tegen sociale ongelijkheid, seksisme, racisme, … nog niet gedaan. “Gelijke kansen voor vrouwen zijn niet overal een realiteit”, benadrukt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Zolang die ongelijkheid bestaat, is er een rol weggelegd voor de feministische beweging. Vanuit stad Leuven dragen we daaraan graag bij.” 

De dag gaat van start met gesprekken tussen drie duo’s feministen over feministische thema’s  toen en nu, zoals, lichaam en seksualiteit, solidariteit tussen emancipatiebewegingen en moederschap en ‘reproductieve arbeid’.

Onze centrale gast is prof. dr. Tithi Bhattacharya (Purdue University, USA), ondermeer bekend van het manifest Feminisme voor de 99%. Ze belicht feministische strijd vanuit hedendaagse uitdagingen zoals postkolonialisme, globalisering en intersectionaliteit. Rode draad in haar analyse blijft de herwaardering van on- en onder betaalde zorgarbeid. Anja Meulenbelt, veelgelezen feministe en publiciste in Nederland, vult aan vanuit haar ervaring met vijftig jaar feministische strijd in de Lage Landen. 

Verbinding en allianties staan centraal staan centraal bij de bondgenootschapstafels. Deelnemers aan de Vrouwendag gaan er in gesprek met tal van andere (vrouwen)organisaties over topics die hen aanbelangen en strategieën om verandering mogelijk te maken.  

 

MC Sarah Bekambo maakt je wegwijs in het rijkgevulde programma:  

 • Inleefspel Alleenstaande Moeders, 
 • Wereldcafé Seksualiteit, Body Positivity & Body Neutrality
 • Workshop Slam Poetry 
 • Lichaamsoefeningen in de Workshop Ba Duan Jin
 • Stadswandeling & Stoepspel 
 • Inhuldiging Standbeeld van de Onbekende Oorlogsvrouw 
 • Documentaire: 50 jaar feminisme 
 • Feestelijke afsluiting met Receptie en Concert van de Brusselse Ana Diaz

 

 

04 november 2021 om 20u03

Covid Safe Ticket op de Vrouwendag

Furia neemt de nodige maatregelen en voorzieningen om jullie een zo veilig en comfortabel mogelijke Vrouwendag te bezorgen. Daarom vragen wij iedereen een Covid Safe Ticket voor te leggen aan de inkom. Alle info over hoe je je CST aanvraagt, kan je op deze pagina vinden. Telefonisch kan je terecht bij 078 78 78 50 met al jouw vragen.
 

Een CST kan aangevraagd worden met:

 • een vaccinatiecertificaat (volledige vaccinatie + 2 weken)
 • herstelcertificaat (11 tot 180 dagen na de positieve test)
 • negatief testresultaat (geldigheid van 48 uur vanaf staalafname)

-> Dat kan met de CovidSafeBE app of gedownload via de portaalsites mijngezondheid.be((opent in nieuw venster)), myhealthviewer.be en mijnburgerprofiel.be((opent in nieuw venster)) en uitprinten of digitaal bewaren. Vaccinatiecertificaten kunnen ook 24/7 per post besteld worden via het nummer 078 78 78 50 door uw rijksregisternummer in te geven in het keuzemenu.

Net voor de inkom zal u gevraagd worden dit te voor te leggen:

 • Uw geldig Covid Safe Ticket
 • Uw identiteitskaart
 
 Hierdoor bent u niet verplicht een mondmasker te dragen, alhoewel dit zeker niet verboden is.
 
03 november 2021 om 09u40

Intergenerationele Gesprekken

 

10.30 - 12.20u. Panelgesprek: Intergenerationele gesprekken

Feministen van de tweede golf en jonge feministen wisselen met elkaar uit over verschillende thema’s. Hoe zijn visies, acties en uitdagingen geëvolueerd tussen 1970 en vandaag? Per thema  nodigden we een duo uit. Marijke Colle en Rebecca van Sluijs wisselen uit over lichamelijkheid, Samira Azabar en Ida Dequeecker hebben het over solidariteit tussen feministische groepen en andere emancipatiebewegingen. Noëmi Willemen en Anja Meulenbelt verdiepen zich in de maatschappelijke betekenis van moederschap en feministische visies op reproductieve arbeid. Moderatrice Siggi Vertommen leidt de gesprekken in goede banen, in combo met MC Sarah Bekambo.

 • Marijke Colle: biologe, maakte deel uit van de Dolle Mina Gent, is ecofeministe en lid van de SAP en haar vrouwenwerking FeMiNiSmE YeAh
 • Rebecca van Sluijs: juriste en hoofdredactrice van Spijker Magazine, een gratis online magazine over gender(on)gelijkheid in België, het werk van gedreven vrijwilligers. De laatste editie TABOES is ook op papier verkrijgbaar.
 • Samira Azabar: sociologe en onderzoekster in politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Lid van BOEH! (Baas over eigen hoofd)
 • Ida Dequeecker: maakte deel uit van Dolle Mina en de fem-soc, is lid van Furia en van Baas Over Eigen Hoofd!
 • Anja Meulenbelt: Nederlands feministe, publiciste, moeder en politica. Zij schrijft nu haar 50ste boek. Enkele titels van haar hand: De schaamte voorbij, Het beroofde land, Feminisme, terug van nooit weggeweest en Brood en Rozen: over klasse en identiteit.
 • Noëmi Willemen: historica, doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen in de 20e eeuw, is assistant aan de Ecole de Sexologie et Sciences de la Famille (UCLouvain) schrijft en tekent over moederen en feminisme op @lecoeuramareebasse

Furia-lid en activiste Siggi Vertommen doet postdoctoraal onderzoek naar de politieke economie van wereldwijde vruchtbaarheidsketens aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent.

Sarah Bekambo begon als Spoken Word artiest, maar wil geen grenzen stellen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze stapte al snel in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven maar ze staat tegelijk ook stil. Stil bij wat er rondom haar gebeurt. Dit vertaalt zich in (zelf)kritische teksten.

Sarah houdt het tempo erin, gooit vragen in het publiek en neemt jullie mee doorheen deze Vrouwendag.

Ter plaatse of online te volgen op onze Facebookpagina.

In samenwerking met Trill vzw

03 november 2021 om 09u29

Keynote Tithi Bhattacharya

 

15.15 - 16.45u. - Auditorium

Onze centrale gast van de 50ste Nationale Vrouwendag is niemand minder dan Tithi Bhattacharya. Deze academica, schrijfster en activiste verbindt feministische theorie en actie aan belangrijke hedendaagse debatten en bewegingen zoals het postkolonialisme, racisme, noord-zuid-verhoudingen en nieuwe sociale kwesties als gevolg van de voortschrijdende globalisering.
 
Ze is uiterst goed geplaatst om de bestaande feministische theorie en analyse en dan vooral de voor de tweede feministische golf doorslaggevende analyse van reprodcutieve arbeid* te verrijken met de ervaringen van diverse minderheidsgroepen. (*de uitbreiding van wat als ‘arbeid’ benoemd en betaald wordt van arbeid geleverd om geld te verdienen naar arbeid als de belangrijke bijdrage die dag in dag uit en doorgaans door vrouwen geleverd wordt om te zorgen, zowel voor kinderen, zieken en ouderen, als voor de gemeenschap en buurtnetwerken en last but not least voor de ons omringende leefruimte en milieu).
 
Tithi Bhattacharya schreef samen met Nancy Fraser en Cinzia Arruzza Feminisme voor de 99%. 
 
Terwijl Tithi Bhattacharya het wereldwijde plaatje belicht, zal feministe van het eerste uur Anja Meulenbelt aansluiten met haar kijk op vijftig jaar feministische strijd in de Lage Landen en Europa. Haar boek De Schaamte Voorbij lag op de nachtkastjes van menig jonge vrouwen net zoals het gelezen werd in werkgroepen allerhande. Ook vandaag bundelt ze al haar krachten en expertise in publicaties als het recente Brood en Rozen waar ze pleit voor een verbinding van diverse strijden. Sinds enkele jaren zet ze zich in voor de steeds groeiende groep alleenstaande moeders, onder andere via de groep Single Super Mum.
 
Taal: Engels, met vertaling naar het Nederlands.
 
 
In samenwerking met Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.
 
 

Enkele Furia-vrijwillig.st.ers zijn volop aan het werken aan  een nieuw project: een podcast over stereotypen! We nodigen jullie graag uit om tijdens de middagpauze of tussen 15.15u en 16.45u even binnen te wandelen en het onbespreekbare bespreekbaar te maken: betrappen we onszelf soms op stereotiep denken? Hoe gaan we daar mee om? Hoe pakken we onze eigen vooroordelen aan? Wees niet afgeschrikt: je hoeft zeker niet in een microfoon te spreken, als je dat niet wil...

Kom ons zeker op zoeken op de vrouwendag op 11.11.2021 in het Provinciehuis in Leuven. Heb je zin om mee te werken aan onze podcast? Laat dat dan even weten aan Aäron (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0499317504). 

Furia is een feministische denktank en actiegroep die ijvert voor een solidaire en meer gelijke samenleving. Als communicatievrijwillig.st.er werk je mee aan de (nieuwe) socio-culturele volwassenenwerking (SCVW) rond stereotypes. Je helpt onder meer met de opbouw van een brede publiekscampagne, een reeks podcasts en de algemene communicatie over stereotypen van Furia.

Profiel 

 • Je bent gepassioneerd door sociale media, storytelling en communicatie in het algemeen
 • Je kan je vinden in het intersectionele feminisme waar Furia voor staat

 

Waar werk je aan mee? Campagnes en storytelling

 • Je werkt mee aan een reeks podcasts rond stereotypen en intersectioneel feminisme
 • Je denkt mee na over een brede publiekscampagne “de week van het stereotiep-vrije leven”, die in 2022 zal plaatsvinden

 

Waar werk je aan mee? Algemene communicatie

 • Je helpt mee met het up to date houden van de website en sociale media van Furia in verband met de stereotypenwerking.
 • Je lanceert mee sociale media-campagnes voor evenementen en projecten. 
 • Je denkt mee na over de communicatiestrategie. 

 

Wat krijg je? 

 • Een fijne vrijwilligerservaring bij één van de pioniers van de feministische beweging in België 
 • Een flexibel engagement waarin je zelf je aantal werkuren aangeeft
 • Coaching en nabije opvolging gedurende de volledige periode als vrijwillig.st.er
 • Een diepgaande introductie in het feminisme waar Furia voor staat en sociaal-cultureel werk in Vlaanderen
 • Terugbetaling transportkosten openbaar vervoer

 

Geïnteresseerd? 

 • Contacteer ons dan snel voor een kennismakingsgesprek via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of whatsapp/telefoontje op 0499317504. 

Furia is een feministische denktank en actiegroep die ijvert voor een solidaire en meer gelijke samenleving. Als vormingvrijwillig.st.er werk je mee aan de (nieuwe) socio-culturele volwassenenwerking (SCVW) rond stereotypes. Je helpt onder meer met de opbouw een reeks workshops voor de ouders van tienerjongeren over stereotypen.  

Profiel 

 • Je bent gepassioneerd door sociaal-cultureel en/of vormingswerk
 • Je kan je vinden in het intersectionele feminisme waar Furia voor staat

 

Waar bouw je aan mee? 

 • Je werkt samen met de vormingsverantwoordelijke en de Furia-vrijwillig.st.ers aan een reeks workshops voor de ouders van tienerjongeren over stereotypen
 • Je werkt mee aan de organisatie van sociaal-culturele activiteiten zoals een filmavond, een debat enz. 
 • Je verdiept je in verschillende methodieken en werkt samen met de vormingsverantwoordelijke mee aan een prototype van de werkwinkel
 • Je helpt mee zoeken naar vrijwillig.st.ers en zoekt de juiste kanalen om nieuwe mensen aan te spreken

 

Wat krijg je?

 • Een fijne vrijwilligerservaring bij één van de pioniers van de feministische beweging in België 
 • Een flexibel engagement waarin je zelf je aantal werkuren aangeeft
 • Coaching en nabije opvolging gedurende de volledige periode als vrijwillig.st.er
 • Een diepgaande introductie in het feminisme waar Furia voor staat en sociaal-cultureel werk in Vlaanderen
 • Terugbetaling transportkosten openbaar vervoer

 

Geïnteresseerd? 

 • Contacteer ons dan snel voor een kennismakingsgesprek via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of whatsapp/telefoontje op 0499317504. 
 • Nog twijfels of vragen? Contacteer ons gerust ook via bovenstaand mailadres of nummer. 
14 september 2021 om 21u41

Dit was de 50ste nationale Vrouwendag!

Voor de 50ste keer organiseerde Furia vzw op 11 november de nationale Vrouwendag. Sinds 1972 is dit een vaste afspraak voor al wie uitkijkt naar uitwisseling, inspiratie en ontmoeting rond gelijkheid v/x/m. Een dag van sleutelen aan een betere en meer gelijke samenleving. Een dag om ervaringen en dromen te delen. Een dag met een grote inbreng vanuit de gaststad en de vele vrijwilligers die het programma mee vormgeven. Een dag die de bezoekers onderdompelt in een meerstemmig feminisme en laat kennismaken met tal van vrouwenorganisaties. 

Dat kwam allemaal aan bod op deze 50ste editie! Met gevestigde waarden en nieuwe stemmen blikten we terug op een halve eeuw feministisch engagement en verkenden we ideeën voor de toekomst. Herontdek hieronder het uitgebreid programma en herbekijk de Intergenerationele gesprekken of de lezing van keynote speaker Tithi Bhattacharya met een contextuering van meer lokale feministe Anja Meulenbelt.

De Vrouwendag ging dit jaar door in het Provinciehuis, Leuven. Blijf je graag op de hoogte van de volgende locatie? Hou onze website in de gaten en volg ons op sociale media!

Deze Vrouwendag is een organisatie van Furia in samenwerking met een lokaal platform van Leuvense vrouwen en organisaties en met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren en Stad Leuven.

 

Herbekijk

Keynote Tithi Bhattacharya

Herbekijk de volledige lezing hier op Facebook.

Prof. dr. Tithi Bhattacharya verbindt feministische theorie en actie aan belangrijke hedendaagse debatten en bewegingen zoals het postkolonialisme, racisme, noord-zuid-verhoudingen en nieuwe sociale kwesties als gevolg van de voortschrijdende globalisering. 

Ze is uiterst goed geplaatst om de bestaande feministische theorie en analyse en dan vooral de voor de tweede feministische golf doorslaggevende analyse van reproductieve arbeid* te verrijken met de ervaringen van diverse minderheidsgroepen. (*de uitbreiding van wat als ‘arbeid’ benoemd en betaald wordt van arbeid geleverd om geld te verdienen naar arbeid als de belangrijke bijdrage die dag in dag uit en doorgaans door vrouwen geleverd wordt om te zorgen, zowel voor kinderen, zieken en ouderen, als voor de gemeenschap en buurtnetwerken en last but not least voor de ons omringende leefruimte en milieu).

Tithi Bhattacharya schreef samen met Nancy Fraser en Cinzia Arruzza  Feminisme voor de 99%, een Manifest

Terwijl Tithi Bhattacharya het wereldwijde plaatje belicht, zal feministe van het eerste uur Anja Meulenbelt aansluiten met haar kijk op vijftig jaar feministische strijd in de Lage Landen en Europa. Haar boek De Schaamte Voorbij lag op de nachtkastjes van menig jonge vrouwen net zoals het gelezen werd in werkgroepen allerhande. Ook vandaag bundelt ze al haar krachten en expertise in publicaties als het recente Brood en Rozen waar ze pleit voor een verbinding van diverse strijden. Sinds enkele jaren zet ze zich in voor de steeds groeiende groep alleenstaande moeders, onder andere via de groep Single Super Mum.

In samenwerking met / En collaboration avec / In collaboration with: Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

Taal: Engels, met vertaling naar het Nederlands

Panelgesprek: Intergenerationele gesprekken en Strijdmoment

Herbekijk hier op Facebook.

Feministen van de tweede golf en jonge feministen wisselen met elkaar uit over verschillende thema’s. Hoe zijn visies, acties en uitdagingen geëvolueerd tussen 1970 en vandaag? Per thema nodigden we een duo uit. Marijke Colle en Rebecca van Sluijs wisselen uit over lichamelijkheid, Samira Azabar en Ida Dequeecker hebben het over solidariteit tussen feministische groepen en andere emancipatiebewegingen. Noëmi Willemen en Anja Meulenbelt verdiepen zich in de maatschappelijke betekenis van moederschap en feministische visies op reproductieve arbeid. Moderatrice Siggi Vertommen leidt de gesprekken in goede banen, in combo met MC Sarah Bekambo.

 • Marijke Colle: biologe, maakte deel uit van de Dolle Mina Gent, is ecofeministe en lid van de SAP en haar vrouwenwerking FeMiNiSmE YeAh
 • Rebecca van Sluijs: juriste en hoofdredactrice van Spijker Magazine, een gratis online magazine over gender(on)gelijkheid in België, het werk van gedreven vrijwilligers. De laatste editie TABOES is ook op papier verkrijgbaar.
 • Samira Azabar: sociologe en onderzoekster in politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Lid van BOEH! (Baas over eigen hoofd)
 • Ida Dequeecker: maakte deel uit van Dolle Mina en de fem-soc, is lid van Furia en van Baas Over Eigen Hoofd!
 • Anja Meulenbelt: Nederlands feministe, publiciste, moeder en politica. Zij schrijft nu haar 50ste boek. Enkele titels van haar hand: De schaamte voorbij, Het beroofde land, Feminisme, terug van nooit weggeweest en Brood en Rozen: over klasse en identiteit.
 • Noëmi Willemen: historica, doet onderzoek naar de geschiedenis van moederen in de 20e eeuw, is assistant aan de Ecole de Sexologie et Sciences de la Famille (UCLouvain) schrijft en tekent over moederen en feminisme op @lecoeuramareebasse

Furia-lid en activiste Siggi Vertommen doet postdoctoraal onderzoek naar de politieke economie van wereldwijde vruchtbaarheidsketens aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent.

Sarah Bekambo begon als Spoken Word artiest, maar wil geen grenzen stellen aan de kunstvormen die ze uitoefent. Ze stapte al snel in de theater- en muziekwereld. Onlangs bracht ze haar eerste documentaire Candles Won’t Cut It uit. Ze zal altijd bezig blijven maar ze staat tegelijk ook stil. Stil bij wat er rondom haar gebeurt. Dit vertaalt zich in (zelf)kritische teksten.

Sarah hield het tempo erin, gooide vragen in het publiek en nam ons mee doorheen deze Vrouwendag.

In samenwerking met Trill vzw

Strijdmoment: voorstelling van de eisen van deze Vrouwendag

Direct na de Intergenerationele gesprekken volgt het Strijdmoment. Op dezelfde link kan je het herbekijken. Start om 1:47:00. Het eisenpakket van deze Vrouwendag is net zoals de visietekst te downloaden onderaan deze pagina!

 

... en herontdek

Download onderaan deze pagina het gehele programmaboekje!

50ste Overzicht Programma 2021

 

Ook dit stond op het programma van deze Vrouwendag:

Boekenstand De Groene Waterman en meer

Snuisteren in feministische boeken kon volop aan de boekenstand van De Groene Waterman. Boeken van de spreeksters van deze Vrouwendag waren er te vinden: Feminisme voor de 99%, een manifest van onze keynote speaker Tithi Bhattacharya (samen geschreven met Cinzia Arruzza en Nancy Fraser); Brood en rozen: over klasse en identiteit, De Schaamte voorbij van Anja Meuelenbelt en veel meer!

Ook Sesa, die de Slamworkshop voor zich nam, zat er met haar gedichtenbundels en Spijker Magazine met een papierenversie van hun laatste uitgave TABOE!

Durf jij te spreken over stereotypen? 

Enkele Furia-vrijwillig.st.ers zijn volop aan het werken aan een nieuw project: een podcast over stereotypen! Bezoek.st.ers konden tijdens de middagpauze even binnen wandelen en het onbespreekbare bespreekbaar maken: betrappen we onszelf soms op stereotiep denken? Hoe gaan we daar mee om? Hoe pakken we onze eigen vooroordelen aan? Een project dat nog een staartje zal krijgen...

Wereldcafé: Seksualiteit, body positivity en body neutrality

Aan kleine tafels kwamen verschillende thema’s aan bod in verband met lichaam en seksualiteit, body positivity en body neutrality. Aan de hand van tekst en beeld openden we het gesprek over leeftijdsdiscriminatie, vrouwen met een handicap (bv. hoe ze als aseksueel gezien worden en de consequenties daarvan) en de link tussen racisme en fatphobia. Bezoekers konden aanschuiven en en bouwden samen kennis op over deze drie thema’s. 

 • Vrouwen met een handicap: Ann Van den Buys is voorzitter en één van de oprichtsters van Persephone vzw, de eerste en nog steeds enigste vereniging voor vrouwen met een handicap, opgericht in 1995. Hun Facebookpagina vind je hier.
 • Fatphobia, racisme en body positivity: Philsan Osman (she/her) is student Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit Gent, komt uit Somalië is aspirant schrijfster, activist en community builder.
 • Intimiteit op latere leeftijd: Sara De Vuyst doet postdoctoraal onderzoek in feministische en queer mediastudies aan de UGent en doceert er het vak ‘gender en diversiteit’. Katrien De Graeve is hoofddocent in de genderstudies aan dezelfde universiteit en onderzoekt als antropoloog ongelijkheden in de intieme sfeer. Beiden werken momenteel aan een studie over de seksualiteit van 50+ vrouwen.

Voorbereid door de Furia-jongeren, Persephone vzw en leden van de Leuvense vrijwilligersgroep.

Meer info hier op Facebook.

Inleefspel: Alleenstaande moeders

In de aanloop naar de Vrouwendag in Gent 2020 en nog in volle lockdown, werd heel snel duidelijk hoeveel de corona-periode heeft gevergd van elke ouder om zorg en werk gecombineerd te krijgen. Terwijl de media focuste op het klassieke plaatje van het (middenklasse)kerngezin bestaande uit tweeverdieners met kinderen, ging nauwelijks aandacht naar de vrouwen die het allemaal in hun eentje moesten klaren.

Met dit inleefspel kropen we in de huid van alleenstaande moeders en probeerden we zicht te krijgen op de drempels, obstakels en onbegrip waar ze telkens weer op stoten en vooral de weerslag ervan op hun welbevinden. Tijdens de nabespreking gingen we dieper in op welke structurele, economische en psychologische dimensies een rol spelen en zal tevens voldoende ruimte zijn voor de indrukken en mogelijk confronterende gevoelens die het oproept. Al dit steeds met de autonomie en zelfbeschikking van alleenstaande moeders als ons kompas.

Meer info hier op Facebook.

13.30 - 14.10u. & 14.20 - 15.00u. Workshop: Slam    

Poëzie rechtstreeks van de bron, je hart. Slam poetry brengt geschreven woorden tot leven. We zetten engagement, woede en hoop in woorden om. We leerden het brengen voor publiek en als men wou, kon je dat ook echt doen ‘s avonds, op het podium van de Vrouwendag. Spoken word artieste Sesa nam ons mee in de wereld van slam. Sesa, voluit Sefora Sam, begon aan haar schrijfverhaal van het moment dat ze kon schrijven. Ze heeft twee poëziebundels uit in eigen beheer: The Thrill of Victory (2016) en The Break Free (2020) die ook te vinden waren op de boekenstand.

www.poetrybysesa.com 

Instagram: @poetrybysesa

In samenwerking met Trill vzw.

Meer info hier op Facebook.

Stadswandeling

Annick Lombaert, gids bij Lots of Leuven leidde ons rond in de stad en dompelde ons onder in het leven van de eerste vrouwelijke studenten, de Porrekes, honderd jaar geleden.

Inhuldiging standbeeld van de onbekende oorlogsvrouw

Het standbeeld, ontworpen door beeldhouwster en Furia-lid Liliane Versluys, roept vrouwen op om zich actief in te zetten voor vrede. Door hun bijzondere kwetsbaarheid voor geweld in tijden van oorlog en conflict, zijn vrouwen de eerste belanghebbenden om te protesteren tegen oorlog en gebrek aan verdraagzaamheid. Er is een enorm potentieel om vrouwen te mobiliseren voor duurzame vredesopbouw.

Dit standbeeld is een initiatief van de Leuvense Vredesbeweging en werd gerealiseerd met steun van de stad Leuven en KU Leuven.  

Je kan het vinden op het Benedenplein - Zr. Jeanne Devosplein, net achter het station van Leuven.

Netwerking: Bondgenootschapstafels

Gelijkekansenorganisaties en andere middenveldorganisaties gingen in gesprek met bezoek.st.ers over visies, strategieën en knelpunten bij het bouwen aan een meer gelijke en solidaire wereld. Door uitwisseling aan deze tafels bouwen we aan kennis en strategie. De ideeën en tips werden geprojecteerd op een scherm en zijn hier terug te vinden.

Deelnemende organisaties en thema's:

Bondgenootschapstafels

Meer info hier op Facebook.

Workshop: 3 sessies Ba Duan Jin

Chinees-Leuvense vereniging Nihao Leuven organiseerde voor ons Ba Duan Jin-bewegingssessies.

Lesgeefster Yan Zhang nam ons mee in acht dynamische oefeningen met accent op rek- en strekoefeningen, en geeft uitleg. Deze meer dan duizend jaar oude Qigong-vorm wordt ook wel omschreven als Chinese Yoga.

In samenwerking met Nihao Leuven

Meer info hier op Facebook.

Docu: 50 jaar feminisme in beeld

Aan de hand van enkele documentaires legden we de brug tussen de jaren 1970 en nu. In Femhistories (2019) brengen Rita Van Gool en Iwona Pom de geschiedenis van het Leuvense feminisme tot leven. Dolle Mina, het lef om luidruchtig te veranderen (Annegriet Wietsma & Atria, 2010) kijkt terug op het feminisme van de jaren 1970 in Nederland. De clips Waiting for me (madame Ghandi, 2019) en La oltra mitad (Pilu Velver, 2019) zijn feministische energie in zang en beeld. Daarna was er een nabespreking met onder meer Els Flour, archivaris bij het AVG-Carhif en Furia-lid. Zij bracht beeldmateriaal mee uit de tentoonstelling Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België.

In samenwerking met Dames Draaien en het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis.

Meer info hier op Facebook.

Stoepspel - geannuleerd wegens ziekte

Stoepspel door Labyrint

Labyrint is een vereniging van en door vrouwen die zich richt tot personen die zoekend zijn naar hun seksuele identiteit en wie zich identificeert als lesbisch of biseksueel, ongeacht genderidentiteit. Labyrint biedt een gevarieerd en laagdrempelig activiteitenaanbod en een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn en haar eigenwaarde kan ontdekken door middel van ontspannende en informatieve activiteiten.

Receptie 50 jaar Vrouwendag

We klonken samen op de 50ste editie van de Vrouwendag!

MC Sarah Bekambo gaf het woord aan Schepen voor gelijke kansen Lies Corneillie en voorzitster van Furia, Iris Verschaeve.  

Muziek: Ana Diaz

Als Brusselaar en dochter van Spaanse immigranten, groeide Ana Diaz op met a capella liederen van Galicië.

Met haar soulvolle en sensuele stem begeeft ze zich graag op de grens van jazz, pop en flamenco. De zonnige vibes van haar liedjes, gezongen in het Frans en Spaans, namen ons mee naar het zuiden en verwarmen hart en lichaam. De intensiteit van Ana's stem slaagt erin diepe emoties over te brengen. Haar nieuwe project is een verzameling van zachte melodieën met een latin sound.

Instagram: @iamdiazana

Spotify: Ana Diaz

Kinderopvang 

Ging door op locatie van 10u30 - 12u30 en 13u30 - 17u.

Toegang

Er werd een vrije bijdrage gevraagd: richtbedrag: 5 Euro, kleine inkomens 3 Euro, steunbijdrage vanaf 10 Euro.

Zoals op elke Vrouwendag eisen wij een zo goed mogelijke toegankelijkheid van de locatie voor rolstoelgebruikers.

 

Over de Nationale Vrouwendag

Herbeleef de online Vrouwendag van 2020 van Gent

De Nationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 11 november,  telkens in een andere stad. De datum danken we aan Simone de Beauvoir: toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie van de Vrouwendag, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

 

Wat is het toch met die virulente afkeer van initiatieven die op vrouwen mikken? Er is ‘ophef’ over de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zo meldt de pers. De reden? Ze zal aanwezig zijn op een initiatief van haar partij over de impact van coronapandemie op vrouwen, dat wordt georganiseerd voor en door vrouwen en wie zich als vrouw identificeert. We weten niet meteen wat hier zo ophefmakend aan is, maar als Vlaams Belang en N-VA die inschatting maken, volgen de media. Zeker wanneer de MR het spel – alweer – bereidwillig meespeelt.

Wat ons verontrust, is minder dit politieke spel dan dat er stilaan een patroon te ontwaren valt. Er is een toenemende weerstand tegen zogenaamde ‘zelforganisaties’, tegen initiatieven waarin burgers zich verenigen rond gedeelde ervaringen van onderdrukking en discriminatie. Ook overheden treden die spreekkoren tegenwoordig bij. Inmiddels haalt Valerie Van Peel (N-VA) het zelfgecreëerde debat al aan om quota op de schop te doen en al wie probeert scheefgetrokken genderverhoudingen recht te trekken, belachelijk te maken (opinie in De Morgen, 2/9).

Van Peel beweert dat Sarah Schlitz mannen opvoert als de oorzaak van alle kwaad, met haar deelname aan een evenement onder vrouwen (v/x). Nochtans zijn zelforganisaties en activiteiten voor een specifieke groep een heel gewone en vruchtbare organisatievorm met een lange geschiedenis. Is het absurd dat werknemers zich verenigen in vakbonden en zich over hun belangen beraden zonder de werkgevers erbij? Dat mensen in armoede het gesprek voeren zonder de inbreng van superrijken? Dat vrouwen zich met andere vrouwen buigen over drempels die hen parten spelen – en dat bijvoorbeeld lesbische of zwarte vrouwen weer andere netwerken creëren? Dat vrouwen in politieke partijen nood kunnen hebben aan een eigen stek? (De Facebookgroep was alvast vorig jaar nog actief.)

We leven nu eenmaal niet in een gelijke samenleving. Om bij de structurele discriminatie te blijven die vrouwen vandaag nog altijd treft: die is geen hersenschim, maar wordt jaar na jaar gedocumenteerd in stevige statistische publicaties van de Vlaamse, federale en Europese overheden en van transnationale organisaties. Valerie Van Peel volgt Griet Vandermassen in de stelling dat de huidige scheeftrekkingen zo langzamerhand de ‘natuurlijke’ positie van vrouwen in de samenleving weerspiegelen. Furia denkt dat dat wel heel gemakkelijk gezegd is en merkte niet meteen de heuglijke overgang naar een nieuwe fase in verhouding m/v/x.

Zolang er ongelijkheid bestaat, zullen groepen die op barrières stuiten hun ervaringen willen delen met elkaar: ervaringen van geweld, van ongelijke behandeling en ja, ook ervaringen met de coronapandemie – de genderimpact van een aantal maatregelen is wereldwijd goed gedocumenteerd. Niet omdat ze ‘zielig willen doen’, maar om elkaar te versterken en om de samenleving beter te maken. Geen bespottelijk idee, vindt Furia.

Wordt een dominante groep gediscrimineerd wanneer een niet-dominante groep samenkomt? Het lijkt ons van niet. Wie invloedrijk is, ontbeert meestal geen ontmoetingsplekken (cenakels die niet expliciet zeggen wie ze insluiten, maar daarom geen voorbeelden van inclusie zijn). Sowieso zijn tal van gemengde bijeenkomsten een doorgeefluik van alle nodige informatie: er bestaat sociaal overleg, er zijn studiedagen rond armoede, de vrouwenbeweging schrijft memoranda en organiseert tal van m/v/x-gemengde activiteiten, om even op de eerdere voorbeelden terug te komen.

Vaak hebben dominante groepen zelfs de luxe dat de niet-dominante groep zich ook met hun belangen bezighoudt (crèches, vaderschapsverlof, de ondervertegenwoordiging van mannen in het onderwijs, evenwicht tussen betaald en niet-betaalde arbeid … we noemen maar wat aandachtspunten van de vrouwenbeweging). We kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat iemand zich oprecht tekort gedaan voelt door een activiteit voor een specifiek publiek (al is het onze ervaring dat mannen met interesse in vrouwenemancipatie meestal de gevoeligheid hebben om safe spaces te respecteren), maar noem het onze v/m/x-intuïtie, we denken niet dat die bezorgdheid de reden is voor alle heisa. Of dat Valerie Van Peel oprecht vreest dat staatssecretaris Schlitz mannen en vrouwen tegen elkaar aan het ophitsen is.

Wat we wel weten, is dat Vlaams Belang en N-VA een punt maken van het ‘gemengde karakter’ van onze samenleving sinds ze er een islamofoob discours aan kunnen vasthangen (zwemuurtjes voor vrouwen: islam-alarm). Dat gemengde karakter staat dan haaks op ‘identitaire’ initiatieven (zeker van etnisch-culturele minderheden) en alles wat woke is (Theo Francken kapittelde Schlitz met die term in een tweet).

Als Vlaams Belang en N-VA van plan zijn hier een consequente lijn in te voeren, dan zal het niet blijven bij een aanval op deze womxn only-activiteit. Of op quota. Elk individu moet gewoon even geslacht, genderidentiteit, seksuele voorkeur, godsdienst, sociale klasse, en andere identiteitskenmerken thuislaten en het beleid kan zich maar beter ver houden van deze ‘privé-issues’. Thatchers’ mantra ‘there is no such thing as society’ spreekt in sommige kringen nog steeds tot de verbeelding. Is dat de inclusieve samenleving die we dromen?

Els Flour, Furia vzw

Dit opiniestuk verscheen op 07/09/2021 op DeWereldMorgen.

Op het opiniestuk van Valerie Van Peel (N-VA) reageerde Furia samen met Meron Knikman, Vrouwenraad; Valérie Deridder en Sarah De Coster, Femma Wereldvrouwen; Bieke Purnelle en Ciska Hoet, RoSa vzw en ella vzw.

Toen we lazen dat ‘met het feminisme iets raars aan de hand is’ volgens u, moesten we even slikken. Want net zoals Chimamanda Ngozi Adichie zijn wij ervan overtuigd dat een feminist een persoon is die gelooft in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de geslachten. Daar is feminisme vandaag nog steeds mee bezig: met het streven naar de sociale, politieke en economische gelijkheid van mannen, vrouwen en iedereen die zich niet in die hokjes thuis voelt. Wat is daar precies raar aan?

Dat het feminisme vandaag voorbijgestreefd is, horen we wel vaker. Ten eerste miskent u totaal wat er aan feministische strijd is voorafgegaan zodat u nu kan stemmen, werken in het parlement, en een eigen bankrekening kan hebben. Maar vooral: het feminisme vandaag is nog stééds broodnodig. We hoeven niet zo ver te kijken als Afghanistan, Polen of Hongarije om voorbeelden te geven van hoe vrouwenrechten meer en meer onder druk komen te staan en zelfs worden teruggeschroefd. Ook in België zijn we er nog niet. Gelijk loon voor gelijk werk is nog steeds niet de norm. Vrouwen worden nog steeds geacht alle onzichtbare en onbetaalde arbeid voor hun rekening te nemen. Dat een groot deel van de onbetaalde zorgeconomie door vrouwen wordt uitgevoerd, is niet noodzakelijk iets waar vrouwen zelf voor kiezen, maar wordt ingegeven door tal van hardnekkige stereotypen.

Om deze te doorbreken, is talent alleen vaak niet genoeg. Meritocratie is een mythe. Kent u het Filharmonisch orkest van New York? Tot de jaren 70 was er in het Orkest amper een vrouw te bespeuren. Plots kwam daar verandering in. Aan het begin van de jaren 80 was 50 procent van de nieuw aangeworven leden van het Orkest een vrouw. Vandaag is zelfs 45 procent van alle muzikanten in het orkest een vrouw. Hoe dat kwam? Niet vanzelf. Men schakelde over op blinde audities. Pas dan maakten vrouwen een kans. Discriminatie is geen complot, maar een blinde vlek.

U lijkt ook problemen te hebben met een mars, enkel en alleen voor vrouwen, tegen de sociale gevolgen van corona. U vindt dat raar, omdat het veelal mannen zijn die aan het virus bezwijken. De gevolgen van corona zijn nochtans ruimer dan besmettings- en overlijdenscijfers. Stereotiepe rollenpatronen werden tijdens de opeenvolgende lockdowns bevestigd en versterkt en het aantal klachten over huiselijk geweld nam ernstig toe. Vraagt u zich werkelijk af waarom vrouwen een safe space willen om hierover te praten? We geven bij vakbondsoverleggen toch ook de ruimte om samen te komen zonder de werkgevers opdat de werknemers vrijuit kunnen spreken? Er is een groot verschil tussen segregatie en doelgroepwerking. Als vrouwen niet worden uitgenodigd om mee aan tafel te zitten, dan kan je hen moeilijk verwijten dat ze hun eigen tafel dekken.

Volgens het WEF vertraagt de pandemie overigens het bereiken van absolute gendergelijkheid. In totaal hebben we nog 135,6 jaar nodig vooraleer de genderkloof gedicht is, als die niet vertraagd wordt door de anti-genderbeweging die steeds groter en machtiger wordt. Volgens die beweging is het feminisme een bedreiging voor de christelijke tradities, het ‘normale’ gezin en bij uitbreiding de staat. Ultraconservatief en extreemrechts vinden elkaar om seksuele en reproductieve rechten te ondermijnen: abortus moet worden verboden, het huwelijk kan alleen plaatsvinden tussen een man en een vrouw, en trans personen hebben geen bestaansrecht.

Wij zijn het met u eens dat er bruggen moeten worden gebouwd als we voor iedereen gelijke kansen willen creëren. Witte cishetero mannen zijn niét de bron van alle kwaad, maar het systeem dat hen als de norm beschouwt en daarbij andere groepen minoriseert, is dat wel. In de eerste plaats moeten we luisteren naar de specifieke noden en ervaringen van groepen die tot nu toe vaak ondervertegenwoordigd zijn.

Wij kunnen alleen maar concluderen dat u niet goed op de hoogte bent van de feministische beweging vandaag, die inclusief en divers is. Feminisme werkt ook actief aan het doorbreken van stereotypen die mannen parten spelen; zoals wanneer mannen graag zorgende taken op zich willen nemen, of wanneer de verwachtingen over hun ‘ambities’ dicteren dat ze hun kinderen amper kunnen zien opgroeien. We kunnen het niet genoeg benadrukken: gendergelijkheid komt iedereen ten goede. Feminisme is geen aanklacht tegen mannen. Het is een aanklacht tegen de sociale en de maatschappelijke structuren die vrouwen en minderheden steevast benadelen. En ja, ook vrouwen houden die structuren in stand.

 

Vrouwenraad, ella vzw, RoSa vzw, Femma Wereldvrouwen en Furia vzw.

Dit opiniestuk verscheen op 04/09/2021 in De Morgen.

Pagina 1 van 12

FURIA OP SOCIALE MEDIA

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Na het invullen van dit formulier ontvangt u van ons nieuwsupdates en informatie over onze activiteiten zonder verdere verplichtingen. U kan zich steeds uitschrijven via een link onderaan elke e-mail die u van ons ontvangt.

               Vlaanderen verbeelding werkt vol zwart